BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,90
ALTIN 2.438,79
HABER /  GÜNCEL

RTÜK’de gündem TRT

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) toplantısında TRT’nin yayınlarının tartışıldığı açıklandı. <br/>RTÜK’dan yapılan açıklamada, bazı basın y...

Abone ol

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) toplantısında TRT’nin yayınlarının tartışıldığı açıklandı.
RTÜK’dan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Üst Kurulu muhalefet kontenjanından seçilen üyeleri referans gösterilerek yer verilen haberlerde RTÜK toplantısında kavga çıktığına, üyelerin birbirine hakaret ettiklerine ilişkin iddiaların gerçekleri yansıtmadığı kaydedildi.
Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde radyo ve televizyon kuruluşlarının uymaları gereken esaslar Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edildiği belirtilerek "Gerek 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun, gerekse seçim mevzuatı ve Yüksek Seçim Kurulu kararları gereğince, seçim döneminde radyo ve televizyon kuruluşları, tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun yayın yapmakla ve demokratik kurallar çerçevesinde adaylar arasında fırsat eşitliğinin sağlanmasını gözetmekle yükümlüdürler. Söz konusu yükümlülükler kamu yayıncısı olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu için de geçerlidir" denildi.
Haberde konu olan Üst Kurulu toplantısında, muhalefet kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyelerinin, TRT yayınlarında cumhurbaşkanı adayları arasında fırsat eşitliğinin sağlanmadığına ilişkin verdikleri ortak dilekçe üzerine, dört TRT kanalının cumhurbaşkanı adaylarının adaylık açıklamalarıyla ilgili yayınlarına ilişkin hazırlanan uzman raporunun görüşüldüğü kaydedildi.
Muhalefet kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyelerinin, dört kanalla ilgili tespitlerin tek rapor halinde Kurula sunulmasına ve raporu hazırlayan Üst Kurul Uzmanının değerlendirmelerine itiraz ettikleri ifade edilerek buna karşılık iktidar kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyeleri ise rapordaki değerlendirmelere iştirak ettikleri ve yapılan oylama sonucunda TRT Haber’in yayın ihlalinde bulunmadığına oy çokluğuyla karar verildiği bildirildi.
Bu görüşmeler sırasında tartışmalar yaşandığını ancak haberlerde iddia edildiği gibi kavga çıkması veya üyelerin birbirlerine hakaret etmesinin söz konusu olmadığı vurgulanarak şöyle denildi:
"Nitekim karara muhalefet eden Üst Kurul Üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Yıldırım da bazı gazetelerde yer alan açıklamalarında toplantıda tartışma yaşandığını ifade etmiş, kavga çıktığına dair bir beyanda bulunmamıştır. Bununla birlikte muhalefet kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyelerinin TRT yayınları hakkında hazırlanan uzman raporuyla ilgili itirazları Başkanlık makamınca dikkate alınmış ve ilgili birime gerekli talimatlar verilmiştir. TRT kanallarının yayınlarıyla ilgili tespitler Üst Kurulun bir sonraki toplantısında gündeme alınarak değerlendirilecektir."
(İHA)