BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,65
ALTIN 2.409,43
HABER /  GÜNCEL

RTÜK Başkanı’nın önerisi starları ikiye böldü

'Astronomik Rakamlar' olayında ikinci round başladı. RTÜK Başkanının yaptığı açıklama sanatçılar arasında farklı tepkilere yol açtı.

Abone ol

Dizilerin çok uzun sürmesi konusundaki isyanlara "Astronomik ücret alan oyuncuların daha az alması halinde dizi süreleri kısalır" yorumunu getiren RTÜK Başkanı Davut Dursun'a "çok kazanan"lar farklı tepki gösterdi. İşte tepkiler:

ASTRONOMİK RAKAM ZATEN KALMADI, RTÜK BAŞKANI BİZİ TEHDİT Mİ EDİYOR?

Burçin Terzioğlu: Son kriz sonrası rakamlar zaten yüzde 20-30 oranında düşürüldü. Bu mazaret mi? Astronomik rakamlar zaten kalmadı. Yıllar önce de oyuncular yine böyle rakamlar alırken o zaman dizi çalışma ve dizi süreleri daha kısaydı. Hatta bölüm stokları bile yapılıyordu. Ama şimdi insan üstü bir enerjiyle çalışıyoruz. Buna göre de makul rakamlara çalıştığımızı düşünüyoruz. Rakamların düşürülmesi de ne demekmiş. Bu bir tehdit unsuru mu? Siz ayaklandınız alın sizin de paralarınız düşsün mü diyorlar anlamıyorum.

TEK SORUMLU OLARAK NEDEN SADECE BİZİ GÖSTERİYORLAR?

Cansel Elçin: Bu konunun sorumlusu olarak oyuncuların hedef gösteriliyor olması çok yanlış ve üzücü çünkü bu tamamen yapımcı ve kanalların kendi aralarında çözmeleri gereken bir sorun. Dizi sürelerinin uzunluğu reklam kuşakları ile bağlantılı bir durum. İnsani şartlarda çalışma ortamı sağlanan her oyuncu da kendi üzerine düşen görevi seve seve yerine getirecektir tabiki..."

FATURAYI OYUNCULARA ÇIKARAMAZLAR, YANLIŞ!

Halil Ergün: RTÜK'ün çalışmaları dizi sürelerini makul hale getirmek için olmalı. Süre ile çalışanların ücretleri arasında bağ kurulmaması gerekiyor. Oyuncuların ya da ekiptekilerin ücretlerin düşürülmesi gerekebilir gibi bir açıklama olamaz. Üstelik oyuncuların aldığı ücretlerin de abartıldığına inanıyorum. Bunun çözüm olarak sunulmasını da gayri ciddi buluyorum. Faturayı oyunculardan mı çıkaracaklar. Dizi sürelerini kısaltmak için çalışma yapılmalı ama bunun faturası oyunculardan kesilemez. İstenilen insani koşullarda çalışabilmek.

KOŞULLAR DEĞİŞECEKSE ÜCRETLER DÜŞÜRÜLEBİLİR

Ece Yörenç (senarist): Dizilerle ilgili isteklerin karşısında ücret konusunda bir değişiklik istenileceğini tahmin ediyordum. Böyle olacağını biliyordum. Dursun'un açıklamaları sonucunda eğer gerçekten koşullarda bir iyileştirme olacaksa yani sıkıntılara çözüm buysa tabiki bazı değişiklikler olabilir. Önemli olan koşulların değişmesi, iyileşmesi. bu durumda daha az yıpranılacaksa eğer alınan ücretlerde bugünkünden daha az olabilir.

OYUNCULARIN ALDIĞI ÜCRET DÜŞÜRÜLSÜN AMA SETTEKİ EMEKÇİLERE DOKUNMAYIN

Erdal Özyağcılar: Kimi oyuncular ücret değişikliğini kabul etmeyebilir ama bana göre aradaki çıplak emekten ötürü bir değişiklik olabilmeli. Fakat ortada çok önemli bir sorun var. O da set işçisinden, ışıkçısına, yönetmen yardımcısına varana kadar dev bir prodüksiyon ekibinin durumu. Sürelerin değişimi ile ilgili çalışmalarda oyuncular için değişiklik yapılabilir. Sahnesi geldiğinde sette bulunan oyuncunun aksine set ekibi her gün erken saatlerden itibaren çalışır. Mecbur olunmadıkça o ekiptekilerin ücretlerinin düşürülmemesi gerekir