BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  GÜNCEL

2011'de küreselleşme gerileyecek mi?

Financial Times gazetesi yeni yıla damgasını vuracağı söylenen '2011'de küreselleşme gerileyecek mi?' sorusuna bir tam sayfa ayırdı.

Abone ol

Financial Times gazetesinin, politika, ekonomi, teknoloji ve Asya alt başlıklarında tartışılan 2011 yılı öngörüsüne, 2008'den bu yana süren küresel krizin getirdiği gelişmeler damgasını vuruyor.

Financial Times'ın 2011 öngörülerine küresel krizin uzantısı olan gelişmeler damga vuruyor

Gideon Rachman imzalı genel değerlendirme, "1930'lardan bu yana yaşanan en ciddi ekonomik kriz olan 2008 krizinden sonra, korumacılığın geri geleceği beklentilerinin boşa çıktığı" tespitiyle başlanıyor.

Ancak Financial Times, "özellikle gelişmiş ülkelerde, son otuz yıla damgasını vuran küreselleşmenin zeminini oluşturan, sermayenin, malların ve insanların hareket serbestliği ilkelerinin, artık yüksek sesle sorgulandığını" yazıyor.

Yazıda, Avrupa'da ve Amerika'da, göçmen karşıtı duyguların artık marjinal olmaktan çıkıp yaygınlaştığı ve hükümetlerin politikalarına yansıdığı, sermayenin dolaşımının para birimleri arasındaki gerilimler sebebiyle zarar gördüğü ve malların serbest ticareti karşısında yüksek vergi uygulamalarının geri gelebileceği tespitleri artarda sıralanıyor.

Rachman'ın makalesi şöyle sona eriyor:

"Küreselleşme dünyanın büyük güçlerinin ekonomik büyüme yaşadıkları bir dönemde ortaya çıkmış ve yayılmış bir süreç.

Şu anda küreselleşmeyi tehdit eden de, gelişmekte olan ülkelerin, Batının oturmuş ekonomilerine göre daha iyi performans göstermekte olması.

Eşgüdümlü bir "küresel krizden çıkış" yaşanmadığı sürece, küreselleşmeyi tehdit eden etmenler artacaktır."