BIST 10.267
DOLAR 32,23
EURO 34,74
ALTIN 2.411,07
HABER /  GÜNCEL

Rothtan PKKya çağrı

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Roth, "150 aydının yaptığı çağrıyı savunuyorum" dedi

Abone ol

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, "Geçen sene 150 aydının yaptığı çağrıyı savunuyorum. İlk adım olarak PKK'ya silahların bırakılması, ikinci olarak devlete yönelik bu bölge için yatırım yapılması ve yol haritasının çizilmesi ve gerçekleştirilmesini savunuyorum" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile yaptığı görüşmenin ardından çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Roth, "İkimiz de bir daha kan ve gözyaşı olmasını istemiyoruz. Bu nedenle koşulsuz silahların bırakılması çağrım olacak" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl Diyarbakır'da Kürt sorununun varlığını belirtmesinin çok önemli bir adım olduğunu düşündüğünü ifade eden Roth, "Kürtlerin kültürel kimliğinin tanınması, bölgenin inşa edilmesi için yol haritası çizmek gerekiyor. Silahlı bir çözüm yoktur. Ancak silahların susturulması ve diyalogla bir çözüm bulanabilir" dedi.

Roth, silahların susması yönündeki çağrısını kime yaptığının sorulması üzerine de "Geçen sene 150 aydının yaptığı çağrıyı savunuyorum. İlk adım olarak PKK'ya silahların bırakılması, ikinci olarak devlete yönelik bu bölge için yatırım yapılması ve yol haritasının çizilmesi ve gerçekleştirilmesini savunuyorum. Bu bölge için askeri bir çözüm yok" yanıtını verdi.

Roth, Baydemir ile ne konuştukları sorusuna da, "Baydemir, hiç kuşkusuz ancak barışçıl bir yolun çözüm olduğunu, silahların bırakılması ve diyalogun çözüm yolu olduğunu söyledi. Ayrıca DTP'nin diyalog için diğer ortak olmasını önerdi" dedi.

Bir gazetecinin, "Konuşmanızda çocuklar için iyi bir gelecekten bahsettiniz. Son olaylarda çocukların gösterilerde terör örgütü tarafından kullanıldığı yönünde açıklamalar var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusuna ise Roth, "Çocukların geleceği, hem anadillerini hem de Türkçe'yi öğrenecekleri, çocuk bahçelerine, okullara gitmelerinde yatıyor" yanıtını verdi.