BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Rosetta: Kuyruklu yıldıza üçüncü denemede inildi

Dünyadan 510 milyon kilometre uzaktaki kuyruklu yıldıza inmeye çalışan Philae uzay modülü üçüncü denemesinde başarıya ulaştı ve fotoğraflar göndermeye başladı. Ancak modülün yamuk inmiş olmasından endişe ediliyor.

Abone ol

Dünyadan 510 milyon kilometre uzaktaki kuyruklu yıldıza inmeye çalışan Philae uzay modülü üçüncü denemesinde başarıya ulaştı ve kuyruklu yıldız 67P'den fotoğraflar göndermeye başladı.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA)dün 'insdanlık için büyük bir adım' olarak tanımladığı kuyruklu yıldıza iniş gerçekleşmiş, ancak modülün attığı zıpkınlar göktaşına tam olarak saplanamadığı için yapılan iniş kısa süreli olmuştu.

Bilim insanları bir ara modülle

Bugün gelen haberler ise artık Rosetta projesi ekibinin modülün kuyruklu yıldızın tam neresinde olduğunu tespit etmek üzerinde yoğunlaştığı yönünde.

Bilim insanları Rosetta sayesinde insanlık tarihinde ilk kez bir kuyruklu yıldızın detaylı biçimde incelemeyi ve güneş sistemi hakkında yeni cevaplar bulmayı hedefliyor.

Gelen ilk fotoğraflar Philae modülünün kuyruklu yıldız üzerine yamuk bir şekilde indiği izlenimini veriyor.Ancak proje ekibi Philae'nin her geçen dakika daha fazla veriyi dünyaya gönderdiğini söylüyor.

Philae modülü ve onu taşıyan Rosetta uzay aracı yaklaşık 6,4 milyar kilometrelik yolculuktan sonra 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına ulaşmıştı.

Çamaşır makinası büyüklüğündeki Philae modülü dün uzay aracından fırlatılmış ve 7 saat sonra göktaşının buzlu yüzeyine ilk inişini gerçekleştirmişti.

Ancak bu iniş başarısız olmuş ve modül kuyrukjlu yıldızdan geri sekmişti. Aynı esnada proje ekibi PĞhilae ile iletişimini de kaybetmişti.

Modül şu an çalışıyor olsa da olası bir yamuk iniş durumunun projenin ömrünü kısaltabileceğinden endişe ediliyor.

Eğer modül sabitlenebilirse kuyruklu yıldız üzerinde birkaç ay sürecek olan incelemeler başlayacak.