BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Romanlar için Çalgıcı Mektebi açıldı

Bursa'da Roman vatandaşlara müzik eğitimi verilmesi amacıyla kurulan "Çalgıcı Mektebi" törenle açıldı.

Abone ol

Bursa Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Efkan Özçimen, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki açılış töreninde, "Çalgıcı Mektebi"nin, geçmişteki hayallerinin gerçekleşmesi anlamına geldiğini söyledi.

Müziği, gazino kenarlarında, mahalle aralarında yapıp öğrendiklerini anlatan Özçimen, "Böyle bir projenin hayata geçtiğini görmek, bizi çok mutlu etti. Hedefimiz, Çalgıcı Mektebi bünyesinde kurduğumuz Roman Orkestrası'yla birlikte Bursamızı yurt dışında tanıtmak, bu modeli tüm Türkiye'de uygulamak" dedi.

Özçimen, bugüne kadar "Roman" denildiğinde sorunların aklına geldiğini belirterek, "Biz artık sorunlarımızı değil, 'Kentimize, ülkemize nasıl faydalı olabiliriz'i tartışmak istiyoruz" görüşünü dile getirdi.

Çalgıcı Mektebi'nin, Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulduğuna işaret eden Özçimen, Büyükşehir Belediyesi yöneticilerine, desteklerinden dolayı teşekkür etti.

"Güzelliklerini örtmeyelim"

Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, hayatı dolu dolu yaşayan Romanların, Türk kültürüne önemli katkıları bulunduğunu söyledi.

Romanların, eğitilmiş insanlar olarak toplum içinde yer almalarının önemine dikkati çeken Müftüoğlu, projenin, Romanların eğitimine önemli katkısı bulunacağını dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ da Çalgıcı Mektebi'ni, belediyenin sosyal ve kültürel açılımı olarak nitelendirerek, Romanların, alacakları eğitimle müzik alanındaki yeteneklerini daha da geliştireceğini vurguladı.

Romanların her zaman vatanına ve milletine saygılı olduğunu belirten Karadağ, "Evlerini yıktık, mahallelerini iptal ettik, bu insanlar saygıda kusur etmediler. İnanın bu insanların topluma faydaları sayısızdır. Bunlar, vatanını, bayrağını seven insanlar. Her toplumun kusurları vardır. Lütfen bu arkadaşlarımızın milyonda bir olan kusurlarını öne çıkarıp, güzelliklerini örtmeyelim" diye konuştu.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası, kısa bir konser verdi.