BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.395,76
HABER /  GÜNCEL

BDP pakete olumlu yaklaştı!

Hükümetin ikinci adresi BDP'ydi. Paket partiye sunuldu. Hemen ardından Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata açıklama yaptı.

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, Anayasa değişiklik paketine ilişkin olarak, "Yapıcı bir muhalefet yapacağımızı ifade edebiliriz" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan oluşan AK Parti heyeti, Anayasa değişikliği paketine destek turu kapsamında CHP'nin ardından BDP grubunu ziyaret etti.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından BDP Grup Başkanvekili Ata basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Görüşmede, toplumun acil demokrasi ihtiyaçlarına yönelik birçok konuda yasal düzenlemelerin yapılabileceğine ilişkin görüş ve önerilerini sunduklarını
belirten Ata, "Tarafımıza sunulan taslak üzerinde ayrıntılı bir inceleme yapacağız. Hukukçularımızla değerlendireceğiz ve konu hakkındaki görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Yapıcı bir muhalefet yapacağımızı ifade edebiliriz" dedi.

Bir gazetecinin, 'Bu haliyle olumlu mu buldunuz?' sorusuna Ata, "Paket elimize ulaştı. Biz incelememizi yapacağız. Grubumuz ve genel merkezimizle değerlendireceğiz. Bu bir tasarı metnidir. Tabii ki görüş ve önerilerimizle bir tasarıya dönüşebilir" diye konuştu.

Ata, 'Kırmızı çizgilerinizde ısrarcı olacak mısınız?' sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Tabii ki arkadaşlar. Her siyasi partinin kendince vareden toplumsal ihtiyaçtan kaynaklı kırmızı çizgileri vardır. Bu da eşbaşkanlarımız tarafından ifade edilmiştir. Yapıcı bir muhalefetin parçası olduğumuzu, olacağımızı ifade ettik. Ama Türkiye hala bir darbe Anayasası'yla yönetiliyor. Sivil, demokratik, çoğulcu bir Anayasa ihtiyacı ülkemizin önündeki en büyük ihtiyacıdır. Bu konuda siyasi iktidarın atacağı adım da ülkemize en büyük hizmet olacaktır. Her ne kadar Anayasa'nın bir bütün olarak ele alınıp değiştirilmesinden yana isek de gelen metin üzerine değerlendirmemizi yapacağız. Görüş ve önerilerimizi ifade edeceğiz."

Tasarıdaki geçici 15. maddeye ilişkin bir soru üzerine Ata, taslak metin üzerinde bir değerlendirme yapma şansını henüz elde edemediklerini ifade ederek, "Bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra sizlerle buluşup, konu hakkındaki görüşlerimizi paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Ata, 'Kırmızı çizgilerinizi komisyona taşıyacak mısınız?' sorusuna ise, "Komisyon üyesi arkadaşımız aracılığıyla bu düşünceleri komisyonumuzla da paylaşacağız" cevabını verdi. Tasarıya ilişkin ilk izlenimlerinin sorulması üzerine Ata, "Gecikmeli de olsa bu süreç başlatılmıştır, önemsiyoruz. Bundan sonrasında da yapıcı bir muhalefetin parçası olacağımızı ifade ediyoruz" dedi.