BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.393,69
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Rize böyle eylem görmedi!

Rize’de alışılmışın aksine HES’lere karşı olan çevreciler değil, köylerinde HES Santrali yapılmasını isteyen köylüler eylem yaptı.

Abone ol

Aynı zamanda eski Başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz’ın doğum yeri olan Rize’nin Çayeli İlçesi Çataldere köyü bugün ilginç bir eyleme ev sahipliği yaptı.

Her geçen gün çevrecilerin gerçekleştirdiği bir başka HES karşıtı eyleme sahne olan Rize’de bu kez, köylerinde HES santralleri yapılmasını isteyen Çataldere Köylüleri yürüdü. Çataldere Köyü’nde Atabey Enerji Firması tarafından yapımı sürdürülen Uzundere-2 Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali inşaatı Rize İdare Mahkemesi’nin “Tedbiren Yürütmeyi Durdurma” kararı ile faaliyetlerine ara verince iki ay boyunca işsiz kalan firma çalışanları ve çalışanlara destek veren çok sayıda köy sakini firma şantiyesi önünde basın açıklaması düzenlediler. Eski Köy Muhtarı Mustafa Karakaş yaptığı açıklamada, köylerinde yapımına başlanılan HES faaliyetlerini benimsediklerini belirterek, “HES’lerin yapılmasını benimsiyoruz. Yabancılar buraya gazetecileri getiriyorlar. HES’lerin istenmediğini söylüyorlar. Burada böyle bir durum yok” dedi.

Köy sakinlerinden ve firma çalışanlarından Muhammet Akçal ise yaptığı açıklamada, “Balıklar yok oluyor” diyenlerin para ile balık avlattırdıklarını belirterek, “Çataldere Köylüleri olarak iki aydır işlerimiz durduğu için maaş alamıyoruz. Köyümüze senede bir ay gelip burada tatil yapanlar şuan işimizin durmasına sebep olanlardır. Ama bu insanlar bu güne kadar hiçbir zaman bu köye gelip de, yaz kış hayatını bu köyde sürdürenlere sıkıntılarımızı sormadılar. ‘Balıklar yok ediliyor’ diyorlar ama kendileri para ile eleman tutup balık tutturuyorlar. Geliyorlar para verip ormanlarımızı kestirip götürüyorlar. Rant söz konusu olduğunda ise ‘ormanlarımız kurudu, balıklar yok oldu’ diyorlar” diye konuştu.

Köylüler ve firma çalışanları basın açıklamalarının ardından üzerlerinde, HES karşıtlarını protesto eden yazılar bulunan dövizler açıp slogan atarak çalışma sahasına kadar yürüdüler.