BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.416,57
HABER /  DÜNYA

Reyhanlı esnafına destek kredisi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Reyhanlı’daki terör saldırısında zarar gören esnafa KOSGEB tarafından 100 bin lira ’Acil Dest...

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Reyhanlı’daki terör saldırısında zarar gören esnafa KOSGEB tarafından 100 bin lira ’Acil Destek Kredisi’ verileceğini açıkladı.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “KOSGEB aracılığıyla, Hatay/Reyhanlı’daki patlamalardan işyeri zarar gören 800’e yakın esnaf-sanatkar ile KOBİ’lere, 100 bin TL üst limitli kredi verilecektir” dedi.
“Kredinin vadesi 36 ay olup, ilk 12 ayı ödemesiz, geri kalanı ise 3’er aylık eşit taksitler halinde ödemeli olacaktır" diyen Bakan Ergün, kredinin faizinin tamamının da KOSGEB tarafından karşılanacağını belirtti. Bakan Nihat Ergün’ün yaptığı açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Hatay’ın Suriye sınırındaki Reyhanlı ilçesinde, 11 Mayıs 2013 tarihinde meydana gelen bombalı terör saldırısında 51 vatandaşımız vefat etmiş, 146 vatandaşımız da yaralanmıştır. Saldırı nedeniyle Reyhanlı’daki 800’e yakın işletmemiz de zarar görmüştür. KOSGEB olarak doğal afetler, terör gibi durumlardan etkilenen işletmelere verdiğimiz 100 bin lira üst limitli ’Acil Destek Kredisi’ni bu kez Reyhanlı esnafımız için devreye sokuyoruz. KOSGEB aracılığıyla, Hatay/Reyhanlı’daki patlamalardan işyeri zarar gören 800’e yakın esnaf-sanatkar ile KOBİ’lere, 100 bin TL üst limitli kredi verilecektir. Kredinin vadesi 36 ay olup; ilk 12 ayı ödemesiz, geri kalanı ise 3’er aylık eşit taksitler halinde ödemeli olacaktır. Kredinin faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Burada her bir işletme için kullandıracağımız 100 bin TL’lik kredinin azami faiz tutarı ise 18 bin TL’dir. Bu kapsamda, Reyhanlı’da işyeri zarar gören 800’e yakın esnaf-sanatkarlar ile KOBİ’lerin KOSGEB Veri Tabanı’na kaydını yaptırması, patlamada zarar gördüğünü ilgili resmi makamlardan belgelemesi ve banka tarafından da kredibil bulunması halinde işletme başına 100 bin TL kredi kullandırılacaktır. KOSGEB, Reyhanlı ilçesinde işyeri zarar gören esnaf-sanatkarlar ile KOBİ’lere yaklaşık olarak 80 milyon TL kredi kullandıracak olup; vereceği diğer desteklerle birlikte söz konusu miktarın 85 milyon TL olması planlanmaktadır.
Bankalardan kredi almakta teminat sıkıntısı yaşayan esnaf-sanatkarlar ile KOBİ’ler için Kredi Garanti Fonu A.Ş. (KGF) de bu süreçte devrede olacaktır. Teminat sıkıntısı yaşayan işletmelerimiz, diğer kredi faiz desteği modellerinde olduğu gibi bu modelde de KGF’den yararlanabileceklerdir. KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı işletmeler, anlaşma yapılan bankaların şubelerinden herhangi biri aracılığı ile başvuru yapabilecektir. Krediden yararlanmak isteyen esnaf-sanatkarlarla KOBİ’lerin bir an önce KOSGEB Veri Tabanı’na kayıt yaptırıp bankalara başvurmaları gerekmektedir. Başvurularla ilgili ayrıntılı bilgilere, KOSGEB’in resmi internet sayfası www.kosgeb.gov.tr adresinden ve 444 1 567 KOSGEB Çağrı Merkezi’nden ulaşılabilecektir. Acil Destek Kredisi Programı ile Reyhanlı’da yaşanan terör eylemleri nedeniyle işyerleri zarar gören esnaf-sanatkarlarımız ile KOBİ’lerimizin en kısa sürede toparlanmasını amaçlıyoruz. Acil Kredi Destek Programının sıkıntılı dönemden geçen esnaf-sanatkarlarımızla KOBİ’lerimizin yaralarını saracağına inanıyorum.”
(İHA)