BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.496,61
HABER /  GÜNCEL

Topçu Kışlası mimarı ilk kez konuştu

Gezi Parkı'nda yapılacak Topçu Kışlası'nın mimarı Halil Onur konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Türkiye'nin gündemi Taksim Gezi Parkı'na odaklanırken, parkta yeniden yapılması planlanan Topçu Kışlası'nın mimarı Halil Onur, projede alış veriş merkezinin (AVM) yer almadığını söyledi.

AVM OLARAK HAZIRLANMADI

Türkiye dışına da taşan protestoların nedeni olarak gösterilen projenin mimarı Halil Onur, Akşam gazetesinden Nebahat Koç'a konuştu. Onur, projenin ihale şartnamesinde, "Kültür, sosyal ve sanat yapısı olarak" tarif edildiğini belirterek, "Bu konunun başlangıcı zaten bu ifadeyle başladı. İlk günden beri onun dışında başka bir fonksiyonu ifade etmedik. Kütüphane, sergi salonları, kafeteryalar, sanat galerileri olarak hazırlandı. AVM olarak hazırlanmadı" diye konuştu.

'PROJENİN ARKASINDAYIM'

Mimar Onur, 6. İdare Mahkemesi'nin proje için verdiği yürütmeyi durdurma kararını saygıyla karşıladığını, ancak hukuk çerçevesinde yürüyeceğine inandığını söyledi. Projesinin arkasında sonuna kadar durduğunu belirten Onur, "İlk gün hazırladığım proje, Anıtlar Yüksek Kurulu'na sunulan projedir. Bizimki lafta değil, belgeyle konuşuyoruz" şeklinde devam etti.

Onur, parktaki ağaçların akıbeti konusunda da şunları söyledi: "Avluda ne kadar ağaç varsa zaten duracak. O bölgede 563 ağaç var. Bu ağaçların 5'te 4'ü yani 450'si yerinde korunacak. Zaten proje yapılırsa, orman fakülteleri ve ilgili kurulların kararı ve izniyle ağaç çalışmaları olur.

'PİŞMAN DEĞİLİM'

Mimar Onur, yaşanan protesto gösterilerinin ardından projeden pişmanlık duyup duymadığı yönündeki soruya ise "Niye pişman olayım. Ben teknik bir çalışma yaptım. Her ortamda izahını yaptım" yanıtını verdi.

SÜLEYMANİYE'DE GÖREV YAPTI

Halil Onur lisans, yüksek lisans ve doktorasını Mimar Sinan Üniversitesi'nde yaptı. Beykent ve Haliç Üniversiteleri'nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

1981'den itibaren Süleymaniye başta olmak üzere rölöve, restitüsyon ve restorasyon ağırlıklı çeşitli projelerde görev aldı. İstanbul SİT alanları alan yönetimi başkanı.

YARISI MÜZE ALANI

Kışla projenin toprak üstü toplam alanı 22 bin 300 metrekare. İç avlu alanı 16 bin 857 metrekare olarak belirlenirken, bu alanın genişliği 113 metre, uzunluğu ise 148 metre. Yapıda, müzeye 11 bin metrekare ayrılırken, sanat galerisi ve sergi salonu 4 bin metrekare, kitapçı ve kafeteryalar ise 7 bin 200 metrekarelik alanda yer alacak. Zemin altında otopark yapılmas