BIST 10.170
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.471,72
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Referandumda kaynak nereden kavgası

Referandum için harcanan paralar tartışma konusu. AK Parti hazineyi işaret etse de muhalefetin iddiaları çok konuşulacak

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
12 Eylül’de yapılacak referandumun yeni polemik konusu kampanyalar için harcanan paralar... Muhalefet partileri gazete ilanları, bilboardlara verilen reklamlar için “Nereden geliyor bu değirmenin suyu?” diye soruyor.

AK Parti, “CHP ve MHP’ye bu değirmenin suyu nereden geliyorsa oradan” diyerek hazine yardımını işaret etse de muhalefet iddialı.

CHP “Sadece İstanbul mitinginin harcaması yeter” derken MHP yeni iddialarla bu tartışmayı daha da büyütecek gibi görünüyor. Mevcut hazine yardımı ile bu kampanya giderinin karşılanamayacağını düşünen MHP, BBP başta olmak üzere 'evet'çi siyasi partilerin de iktidar tarafından finanse edildiğini ileri sürüyor.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, “Nereden geliyor bu değirmenin suyu?” sorusuna AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik NTV’de katıldığı programda yanıt verdi. “CHP’ye değirmenin suyu nereden geliyorsa bize de oradan geliyor” diyen Çelik, hazine yardımını işaret etti. Çelik, parti harcamalarının da bütün şeffaflığı ile partinin resmi internet sitesinde yer aldığını söyledi.

BÜTÇENİN YARIYA YAKINI TEŞKİLATA

Çelik’in dile getirdiği gibi akparti.org sitesinde gelir-gider bölümünde 6 aylık parti harcama bilançosu yer alıyor. Tabloya göre, partinin gelirinin yüzde 95'i hazine yardımından oluşuyor. Gelir gider cetveline göre Haziran ayı sonuna kadar 6 aylık dönemde 15 ayrı kalem içinde harcama yapılmış. Ancak seçim giderleri bölümü boş görünüyor. En büyük harcamayı ise teşkilatlara yardım oluşturuyor. Yapılan harcamanın yüzde 44.7’si, yani 8 milyon 776 bin lirası teşkilatlara gönderildi.

AK Parti’nin ikinci büyük harcama kalemini ise personel giderleri oluşturuyor. Yüzde 13.3’lük bu harcama diliminde personel için 2 milyon 623 bin lira para ödendiği görünüyor. Basın yayın tanıtım giderlerinin bütçeye oranı ise yüzde 11.9. Bu 2 milyon 347 bin liralık para harcandığını gösteriyor. Sitedeki açıklamalara göre elektrik, su giderlerinden seyahat giderlerine 6 ayda yaklaşık 20 milyon lira para harcandı.

AK PARTİ’NİN 40’TA BİRİNİ HARCIYORUZ

CHP Genel Saymanı Faik Öztrak ise bu açıklamaları çok inandırıcı bulmadı. Sadece İstanbul mitingi için yapılan harcamalara bakılmasını isteyen Öztrak şunları söyledi:
“İşte vaporlar, otobüsler, dev ekranlar, bilboardlar… bunların hepsinin bir karşılığı olması gerek. Gösterdikleri bütçe ile bunların yapılamayacağı ortada. Sitesinde açıkladığı harcamaya bakıyorum. Bugüne kadar 20 milyon lira kadar harcanmışsa ikinci altı ayda da parti için bu kadar harcayacak demek. Kalan para ile mi bunları yapıyor” diye sordu.

Seçim sonrası CHP’nin bütün harcamalarının açıklanacağını söyleyen Öztrak, "Ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. CHP’nin referandum harcaması AK Parti’nin ancak 40’ta biri kadar” dedi.

MHP'NİN KAMPANYASI 3.5 MİLYAR LİRA

MHP Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ümit Şafak’ın iddiaları ise çok konuşulacak. Şafak önce teşkilatlar dışında parti genel merkezi olarak yaptıkları harcamanın yaklaşık tutarını açıkladı. Afiş, broşür, el ilanı, bilboard, miting harcamaları ile bu yaklaşık olarak 3-3.5 milyar lira olacak. Üstelik ödemelerin bir kısmı 2011 yılında verilecek.

Şafak’a göre hazineden en büyük yardımı iktidar partisi alsa da mevcut bütçe ile yürütülen kampanyanın masrafını karşılamak mümkün değil. Kampanya sürecinde partiler arasında polisin olaylara müdahalesinde tartışılan “orantısız güç” gibi “orantısız bir kampanya” yürütüldüğünü ileri süren Şafak, YSK’nın da bu süreçte sessiz kaldığını savundu.

İstanbul’da evet kampanyasından gökyüzünün görünmediğini ileri süren Şafak önemli iddialarda da bulundu.

AK PARTİ BBP'Yİ FİNANSE EDİYOR!

Referandum sürecinde anayasa değişikliğine evet diyen partilerin, sivil toplum örgütlerinin AK Parti tarafından finanse edildiğini ileri süren Şafak çok tartışılacak bir iddia da bulundu. BBP’nin referandum kampanyasını da AK Parti yürütüyor. Maddi imkanları bakımından BBP’yi bir gecekondu partisine benzeten Şafak, “Nasıl oluyor da bu kadar bilboardlara çıkıyorlar. AKP BBP’yi finanse ediyor. Bir reklamcıya asılan afişleri inceletin. AK Parti’nin afişleri ile BBP’nin afişlerinde aynı elden çıktığını gösterir izleri bulursunuz. Ben bunu görüyorum. AKP yavru partilere de yardımını esirgemiyor” dedi.

GAZETE İLANLARININ MALİYETİ DUDAK UÇUKLATIYOR

Şafak’ın gazete ilanlarıyla ilgili iddiası da çok konuşulacak. MHP olarak 7 gazeteye 4 gün yarım sayfa ilan için başvurduklarını ve 1 milyar lira rakam çıkarıldığını anlatan Şafak şunları söyledi:
“AKP’ye bakıyorsunuz. 20 gündür tam sayfa gazete ilanı veriyor. Bir gazeteye 600 milyon veriyor. 10 gazete 600 milyar demek. Nereden geliyor bu değirmenin suyu? Tabi yandaş medyanın kolaylıkları da olabilir.”