BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.431,49
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Referandumda evet mi hayır mı HDP'nin yüzde 40'ı...

Referandumdan evet mi hayır mı çıkacak? Merak edilen referandum anket sonuçlarına ilişkin çarpıcı bir yazı Deniz Zeyrek'ten geldi.

Abone ol

Referandum anket sonuçları ne diyor? CHP 'hayır' çıkacağını iddia ederken, 'evet' cephesi aksini söylüyor. Peki son durum ne?

Hükümet çevresinden önemli bir ismin referandum sonuçlarına ilişkin değerlendirmesini, Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek, "AK Parti'nin evet' hesabı" başlığıyla köşesine taşıdı.

YÜZDE 54 'EVET'

İsmini vermediği o kişinin görüşlerine yer veren yazar, AK Parti'nin hesabına göre referandumdan yüzde 54 'evet' çıkacak. İşte o yazının ilgili bölümü:

"17 Mart günü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan vatandaşların referandumda ne yapacaklarına dair gözlemlerimi yazmıştım. Bölgedeki kanaat önderleri, genel eğilimin sandığa gitmeme yönünde olacağını tahmin ediyordu. Yapılan yorumlara göre, kayyum uygulamaları, HDP’lilerin tutuklanması gibi olaylar, hendek olayından sonra HDP’ye mesafe koyan vatandaşları AK Parti’den de uzaklaştırmıştı.

HDP'LİLERİN YÜZDE 40'I, MHP'LİLERİN YÜZDE 55'İ 'EVET'

O yazıdan sonra, hükümet çevresinden öngörülerine ve siyasi yaklaşımına önem verdiğim bir isim aradı. Kendilerinin sahayı farklı gördüklerini söyledi. “Bize göre, HDP oylarının yüzde 40’ı ‘evet’ olacak” dedi. Bu Türkiye genelinde yüzde 4’ün üzerinde bir ‘evet’ oyuna tekabül ediyor.

AK PARTİ'DE FİRE YÜZDE 6

Aynı isim, son seçimlerde MHP’ye oy verenlerin yüzde 55’inin ‘evet’ diyeceğini öngördüklerini de anlattı. Bu da Türkiye genelinde yüzde 6’yı buluyor. Bir başka detay da son seçimde AK Parti’ye oy verenlerden ‘hayır’ diyecek olanların oranıyla ilgiliydi. “Bizim partinin kayıp oranı maksimum yüzde 5 olur” dedi. Türkiye genelinde yüzde 5’i, AK Parti oylarına göre yüzde 10’u kastediyordu.

Alt alta yazınca bu hesaba göre 54 ‘evet’ çıkar. Bir kenara yazıp bekleyelim."