BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.419,65
HABER /  GÜNCEL

Referandum krizini bitirecek formül

Anayasa Mahkemesi'nin olası iptal kararı üzerine veto önerisine hukukçu Ergun Özbudun destek çıktı.

Abone ol

Hükümetin Anayasa Mahkemesi'nin olası bir iptal kararını Resmi Gazete'de yayımlamaması önerisine, somut ve kalıcı bir çözüm olarak 2008'de gündeme gelen "Askıya Alıcı Veto" önerisi de eklendi.

Taraf gazetesinin görüş aldığı Anayasa profesörü Ergun Özbudun, bu önerinin bazı çağdaş devletlerde uygulamada olduğunu söyledi.

OSMAN CAN'IN ÖNERİSİ KISA VADELİ ÇÖZÜM

Özbudun Osman Can'ın yok hükmü önerisinin huku mantığı açısından doğru olduğunu ancak çözümün daha geniş bir perspektifle, Anayasa ekseninde kurulacak bir seçim süreciyle aşılmasının siyaseten daha doğru olacağını dile getirdi.

ASKIYA ALICI VETO DAHA SAĞLIKLI

Özbudun, 'Askıya alıcı Veto'nun uygulanabilmesi için Anayasa'da yer alması gerektiğini belirterek, "Hükümet bir seçim kararı alır. Halka 'Kurucu iktidarın asli unsuru sensin' der. Bu yönde toplumun çeşitli kesimlerinin de desteği ile bir kampanya başlatır ve sözünü ettiğiniz veto gibi soruna kalıcı çözümler getirebilecek anayasa değişikliklerini gerçekleştirmek vaadiyle seçimi örgütleyebilir. Bu yol bana daha sağlıklı görünüyor" dedi.

'BÜTÜN İKTİDAR PARLAMENTOYA'

Dünyadan başka örneklerle de desteklenen öneri 'check and balans' sistemine dayanıyor ve TBMM'nin Anayasa Mahkemesi'nin iptal ve itiraz davalarına ilişkin kararlarını, yürürlülüğünü durdurarak, askıya alınabilmesine imkan tanıyor. 'Askıya Alıcı Veto'da TBMM, üye tam sayısının en az en az üçte birinin yazılı teklifi ve beşte üçünün gizli oyu ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal ve itiraz davalarına ilişkin kararları ile yürürlüğü durdurma kararlarını askıya alabiliyor.