BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

Maliye'nin yüzü gülmeye başladı

Denetim altyapısını güçlendiren Maliye Bakanlığı Devlet Hazine'sinin yüzünü güldürdü.

Abone ol

Maliye müfettişleri bir yıl içerisinde teftiş ve vergi inceleme sonucunda Hazine'ye 237,6 milyon lira kazandırdı. Buna karşılık teftiş kurulunun geçen yıl yaptığı harcama tutarı 8,5 milyon lirada kaldı. Elektronik-teftiş projelerine ağırlık veren Maliye Teftiş Kurulu (MTK) 81,7 milyon liralık vergi faturası çıkardı.

E-teftiş sonrasında 27,8 milyon liralık ceza kesilmesi önerildi. MTK'nın 2009 Yılı Faaliyet Raporu'na göre Milli Emlak teftişleri sırasında Hazine'ye 5,3 milyon lira kazandırıldı. Teftiş edilen birimler arasında birinci sırada vergi daireleri gelirken ikinci sırada saymanlıklar yer alıyor.

Klasik teftiş sistemini rafa kaldıran elektronik teftişte Hazine'ye kazandırılan tutarların yanı sıra 687,1 milyon TL'lik devreden KDV azalımı tespit edildi. MTK'nın vergi inceleme sonuçlarına göre 153,2 milyon liralık matrah farkı bulunurken 25 milyon liralık da ceza kesildi. Son dönemde Maliye Teftiş Kurulu'nun altyapısını güçlendirmesi denetim sonuçlarına da yansıdı. Kurul tarafından 2005 yılında toplam 431 rapor yazılırken aynı rakam geçen yıl sonunda 828'e yükseldi.

 Denetimlerde 200'e yakın sorgu noktası ile işlemlerin etkinliği, zamanında yapılıp yapılmadığı ve usulüne uygun olup olmadığı hususlarının bütüncül bir şekilde sorgulaması yapılıyor. MTK'nın yaptığı denetim ve incelemelerde yersiz ödenen aylık, zam, tazminat, harcırah, tedavi rehabilitasyon ve çeşitli ücretlere ilişkin olarak 355,3 bin liralık tespit yapıldı. Yine müfettişler denetimlerinde 857,2 bin liralık eksik tahsil edilen gelirin olduğunu ortaya çıkardı.