BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.469,37
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ramazan hazırlıkları tamamlandı

Müftü Burhan İşliyen, Erzincan Müftülüğünün yapacağı bazı çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Abone ol

Ramazan ayının tutacağımız oruçlarla, bedenin sıhhate kavuşacağı, verilecek zekatlar ve sadakalarla malımızın temizliğe ulaşacağını, şeytanların kullara yaklaşamaması ve nefsimizin açlıkla terbiye olmasıyla huzura erdiği, maddi ve manevi hayatımızda birçok güzelliklerin yaşandığı bir ay olduğunun altını çizen Müftü Burhan İşliyen, “Ramazan ayı; İbadet hayatımızda oruçlarımızla, beş vakit namaz ve teravih namazlarımızla, okuyacağımız Kur’an ile manevi yönde birçok güzellikler elde edeceğimiz bir ay. Ramazan ayı, faziletine inanılarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek oruç tutulduğu zaman geçmiş günahların bağışlandığı aydır.

Ramazan ayı ‘Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların bağlandığı’ bir aydır. Ramazan ayı cömertliğimizin en üst seviyeye çıktığı bir aydır. Bu ayda zekâtların verilmesiyle, fıtır sadakalarının aktarılmasıyla, iftar sofralarıyla, dağıtılan kumanyalarla, fakirlerin ihtiyaçları giderilmekte, böylelikle zenginlerle fakirler kaynaşmakta, kardeşliğimiz gelişmekte, birlik ve beraberliğimiz pekişmektedir. Ramazan ayı maddi ve manevi bakım ayıdır.

Bakara Süresi 185. Ayette Ramazan’a değer veren şeyin ne olduğu bizlere şöyle bildirilmektedir. ‘(O sayılı günler, Ramazan ayı), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’anın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin.’ Ayette de ifade edildiği üzere Kur’an Ramazan ayında inmiştir. Ramazan Kur’an ayıdır.

Bu ayda Peygamber Efendimizle (s.a.s.) Cebrail (a.s.) bir araya gelirler Kur’an-ı Kerimi okurlardı. Bugün hem evlerimizde hem de camilerimizde okuduğumuz mukabelelerin ana menşei budur. Peygamberimiz (s.a.s.) ve Cebrail (a.s.)’ın sünnetini bugün Ramazan münasebetiyle tekrar etmekte ve bu önemli buluşmayı bizlerde gerçekleştirmekteyiz.İçinde inmiş olan ayı (Ramazan Ayını) on bir ayın sultanı yapan, içinde inmiş olduğu günü (Kadir Gecesini) bin aydan hayırlı yapan Kur’an-ı Kerim, yaşamında ve hayatında olduğu insanı da kıymetli yapar, hayırlı yapar.

2010 yılı Kur’an-ı Kerim’in nazil oluşunun 1400. yıldönümü. Asırlardan beri Kur’an-ı Kerim bir hidayet rehberi olarak insanları dünya ve ahiret mutluluğuna sevk etmektedir. Bizlerde bu Ramazan’da Kur’an-ı Kerim’in feyiz ve bereketinden istifade etmek için okuyalım, anlayalım ve hayatımıza aktaralım.” şeklinde konuştu.Erzincan’da daha iyi bir Ramazan için İl Müftülüğünün bazı programlar gerçekleştireceğini belirten İl Müftüsü Burhan İşliyen, “Camilerimizin tamamında Mukabeleler gerçekleştirilecek, Kur’an’ın Meali okunacaktır.

Mukabele ve Meal okuma vakitleri için Cami görevlilerimizden bilgi alınabilir. Bayanlara yönelik Kur’an Kurslarımızda ve Camilerimizden 41 ayrı yerde Mukabele programları düzenlenmiştir. Bu programların vakitleri için Kur’an Kursu ve Cami Görevlilerimize başvurulabilir. Yenişehir Camii (Cami-i Kebir)’de her gün öğle ve yatsı namazında, Terzibaba Camimizde Yatsı namazında önce vaaz ve nasihatte bulunulacaktır. Erzincan Merkez Köy ve Beldelere ziyaretler gerçekleştirilecek, vaaz ve nasihatlerde bulunulacaktır. İl Vaizelerimiz ve Din Hizmetleri Uzmanımız tarafından Erzincan Merkez Camilerimizde bayanlara yönelik sohbet programları gerçekleştirilecektir.Yatsı namazı ezanla başlayacaktır. Herhangi bir vakit ilavesi yapılmamıştır.

10 Ağustos Salı günü ilk teravih namazımızı kılacağız. Bu sene Erzincan ilimizin farklı bölgelerindeki 6 ayrı camide “Hatimle Teravih” namazı kılınacaktır. Hatimle Teravih namazı kılınacak Camilerimiz şunlar: Halitpaşa Camii, Boyacılar Camii, Tatbikat Camii, Cumhuriyet Camii, Kazım Karabekir Camii, Mimar Sinan Camii. Teknik hatalardan oluşabilecek yanlışlıklara düşülmemesi için, Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlediği Erzincan İli Sahur ve İftar vakitlerine riayet edilmelidir.

Bu seneki fıtır sadakası 7,00 TL’dir. Bu vesileler ile ilimiz merkez, ilçe, belde ve köylerinde bulunan bütün hemşerilerimizin 11 Ağustos Çarşamba günü kavuşacağımız Ramazan ayını tebrik ediyorum. Ramazan ayının İslam âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, toplumsal birlikteliğimizin güçlenmesine, insanlığın barış, huzur ve saadetine vesile olmasını niyaz ediyorum.” dedi.