BIST 10.656
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.437,13
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hani'de çocuklar sırayla ezan okuyor

Hani ilçesine bağlı Yukarı Turalı köyünde 1 yıl önce tayini çıkıp giden imamın yerine yenisi gelmeyince, köyün imamlığını da çocuklar yapmak zorunda kaldı.

Abone ol

Köyde çocuklar minareye çıkıp ezan okurken sırayla bir kişi de imamlık yapıp cemaate namaz kıldırıyor.

Hani ilçesine bağlı Yukarı Turalı köyünde geçen yıl Ramazan ayında tayini çıkıp giden imamın yerine yenisi atanmayınca köy imamsız kaldı. Bir süre herkes kendine göre gidip köy camisinde namaz kılarken, bu soruna çözüm getirmek amacıyla köyde bulunan gençlere ezan okutulmaya başladı. Hergün sırayla bir genç minareye çıkıp ezan okurken, başka bir genç ise cemaate imamlık yapıp namaz kıldırıyor. Teravih namazını kıldırmasını bilmeyen gençler Ramazan ayı nedeniyle ne yapacaklarını şaşırırken, köyde bulunan yaşlılar ise acilen bir imam istedi. Cuma günleri camilerde verilen hutbe ve vaaz ise imam olmadığı gerekçesiyle verilemiyor. Yukarı Turalı Köyü Muhtarı Nevzat Yıldız, köylerinde 2 caminin bulunduğunu her iki cami imamlarının çeşitli nedenlerden ve tayin durumundan köyden ayrıldıklarını belirterek, "Köyde imamımız olmadığı için her gün bir çocuk minareye sırayla çıkıp ezan okuyor. Defalarca müracat etmemize rağmen bize imam gönderilmedi" dedi.

Ezan sırası olan ve minareye çıkarak ezan okuyan çocuklardan Emrillah Kaçmaz, "Hergün sırayla çıkıp minarede ezanı biz okuyoruz. Namazı da aramızdan sıradan kişiler kıldırıyor bize. İmamımız yoktur, Ramazan ayı da geldi, bize bir imam göndermelerini istiyoruz" diye konuştu.
Hasan Opçin isimli vatandaş imamın şart olduğunu belirterek, "Çocuklar hergün ezanı okuyor ve namazı kıldırıyor. Tam olarak bilip bilmediklerini de bilmiyoruz. Bu yüzden hayır mı yapıyoruz, sevap mı bilmiyorum. Yetkililer bir an önce bize bir imam göndersinler" şeklinde konuştu.
Şevket Yaşar, "Bizim köyümüzde imamımız yoktur. Çocuklar ezan okuyup bize namaz kıldırıyorlar. Cami imamsız olmaz, imam şarttır. Bize imam göndersinler" çağrısında bulundu.

Emrullah Opçin isimli çocuk, "Dün ben ezan okudum bugün de başka bir arkadaşım okudu. İmamımız olmadığı için ezanı biz okuyoruz, namazı da aramızdan birisi başa geçip bize kıldırıyor. Ezan okumayı eski imamımız bize öğretmişti. Şimdi burada ezan okuyup namaz kıldırıyoruz ama günah mı işliyoruz yoksa hayır mı bilmiyoruz. Ramazan ayı geldi, teravih namazı kıldıracak imamımız yok. Bize imam gönderin" ifadelerini kullandı.
1 yıldan bu yana imam ataması yapılmayan köye yeni imamın ne zaman atanacağı henüz bilinmezken, köyde bulunan bütün çocuklar imam yokluğu sayesinde birer imam oldu.