BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.428,24
HABER /  GÜNCEL

Rakkalı aşiretlerden PYD'ye tepki

Suriye'de kurulan Rakka Aşiretleri Birliği, PYD'nin bölgede uyguladığı göç siyasetine tepki gösterdi

Abone ol

Suriye'nin kuzeyindeki Rakka ilinde kurulan Rakka Aşiretleri Birliği, PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin silahlı kanadı YPG tarafından DAEŞ bahanesiyle uygulanan göç siyasetinin planlı ve programlı olduğunu iddia etti.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, YPG'den Rakka'ya bağlı Telabyad ve Suluk beldelerinde Araplara yönelik uyguladığı sürgünleri durdurması ve bölgeyi sahiplerine bırakması istendi.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütlerinden Telabyad'da yaşananlardan dolayı üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri istenen açıklamada, ''Telabyad'ın Türkiye, Irak ve İran'dan gelen Kürtler tarafından ele geçirildiği'' öne sürüldü.

Açıklamada ayrıca YPG'nin Araplara yönelik uyguladığı sürgünler için uluslararası soruşturma açılması talep edilerek, ''Bölgede yaşayan Arap aşiretleri olarak Araplara karşı uygulanan planlı ve programlı sürgünlere karşı elimiz kolumuz bağlı oturmayacağız'' denildi.

Rakka Aşiretleri Birliği, Rakka kırsalında yaşayan Arap aşiret reislerinin bir araya gelerek kurdukları birlik olarak biliniyor, birliğin silahlı kanadı Aşiretler Ordusu, yakın zamana kadar DAEŞ'e karşı yürüttüğü çatışmalarda YPG'yi destekliyordu.

Geçtiğimiz haziran ayında PYD ile Burkanu'l Fırat güçleri Rakka'nın kuzeyindeki Telabyad ilçesinin kontrolünü terör örgütü DAEŞ'ten almıştı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle gerçekleştirilen operasyon sonrası ilçedeki Arap ve Türkmen halk Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine sığınmıştı. Olayların durulmasından sonra evlerine geri dönmek isteyen siviller YPG'nin engellemelerine maruz kalmışlardı.