BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,77
ALTIN 2.423,54
HABER /  POLİTİKA

Rabia selamı nasıl veriliyor?

Darbe karşıtlarının simgesi haline gelen, Başbakan Erdoğan'ın da Bursa'da yaptığı Rabia selamı ne anlama geliyor? Hangi elle yapılıyor?

Abone ol

Mısır'daki direnişin sembolü RABİA işareti bütün dünyada Müslümanlar tarafından özgürlüğün ve zaferin sembolü olarak kullanılmaya başlandı.

Peki tüm Türkiye'nin merak ettiği Rabia selamı nasıl verilir ve ne anlama gelir? Gerek Kahire’de gerek dünyanın dört bir yanında darbe karşıtlarının simgesi haline gelen işaret. "Rabia" işareti, Mursi yandaşlarının toplandığı Rabiatul Adeviye Meydanı’ndan geliyor. Rabia, Arapça'da 4'üncü anlamını taşıyor.

Bursa’da konuşan ve Mısır’daki gelişmeleri değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın aynaya bakacak yüzleri kalmadığını bildirerek, Mısırda adalet isteyen insanlara kurşun yağarken susan ve susarak onaylayanların, teşvik edenlerin vicdanlarıyla yüzleşemeyecek kadar kanın içine battıklarını söyledi. Mısır’da susanların yarın sıra kendilerine geldiğinde konuşamayacaklarını da vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Bugün Mısır’da oynanan oyunu yarın çıkacaklar başka bir İslam ülkesinde oynayacaklar. Bugün Mısır’da sergilenen vahşeti yarın belki de başka ülkede sergileyecekler. Belki başka ülkeyi belki Türkiye’yi karıştırmak isteyecekler. Çünkü bu bölgede güçlü bir Türkiye istemiyorlar” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile birlikte Kentsel Dönüşüm törenine katılmak üzere helikopterle Bursa’ya geldi. Afet Koordinasyon Merkezi’ne inen Başbakan Erdoğan’ı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve diğer yetkililer karşıladı. Başbakan Erdoğan, daha sonra Başbakanlık otobüsü ile töreninin yapılacağı Mevlana Mahallesi’ne geldi.

Burada düzenlenen törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 yıl önce Gölcük merkezli depremi hatırlatarak, bu depremlerin ibretlik dersler verdiğini söyledi. Büyük depremlerden ders alarak, Türkiye’yi afetlere hazırlıklı hale getirmek için iktidar olarak büyük mücadele verdiklerini, Bingöl ve Van depremlerinde başarılı operasyon gerçekleştirdiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, “Vatandaşların yaralarını sardık, ihtiyaçlarını karşıladık. O dönemde vali olan Münir Bey o süreci gece gündüz demeden sürdürdü. O gayretinin mükafatı olarak kendisini Bursa’mıza tayin ettik” dedi.

BAŞBAKAN’DAN RABİA İŞARETİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan, dört parmakla “rabia” işareti yaptı. Başbakan Erdoğan, Mısır ile ilgili değerlendirmeleri sırasında, gerek Kahire’de gerek dünyanın dört bir yanında darbe karşıtlarının simgesi haline gelen “rabia” işareti yaptı.

Erdoğan’ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla bu işareti yapması üzerine, törene katılan vatandaşlar da üzerinde “rabia” simgesi bulunan dövizleri kaldırarak destek verdi.

“Rabia” işareti, Mursi yandaşlarının toplandığı Rabiatul Adeviye Meydanı’ndan geliyor. Rabia, Arapça’da 4′üncü anlamını taşıyor.


Emre Belözoğlu da rabia selamı çaktı
Başbakan Erdoğan'ın darbecilere karşı direnen Mısırlılar'ın "rabia selamı"nın aynısını Fenerbahçeli Emre Belözoğlu Konya'da çaktı. Belözoğlu'nun rabia selamı gönülleri fethetti. 

Darbe karşıtlarının yeni sembolü!
Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişinin sembolü oldu. (HABERİN DEVAMI...)

6605.20130818110540.jpg