BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.386,27
HABER /  GÜNCEL

Pyongyang Kaesong'u yeniden açmak istiyor

Kuzey Kore yönetimi, Nisan ayında kapatılan ve ülkenin başlıca gelir kaynaklarından olan Kaesong sanayi bölgesini yeniden açmak için işadamlarıyla görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Abone ol

Kuzey Kore yönetimi, Güney Koreli işadamlarının, iki ülke tarafından ortak işletilen Kaesong sanayi bölgesine girişine yeniden izin vermeye istekli olduğunu açıkladı.

Devlet kontrolündeki yayın organlarında yer alan açıklamada, Pyongyang yönetimi, sanayi bölgesinde normal çalışmalara geri dönülmesi için işadamlarıyla görüşmeye hazır olduğunu duyurdu.

Ancak Güney Kore, vatandaşlarının güvenliğinden endişe duyduğunu, bu bölgede çalışmaların başlayabilmesi için öncelikle hükümetler arası görüşmeler yapılmasını istedi.

Kaesong sanayi bölgesi, Kuzey Kore'nin Nisan ayında çalışanlarını geri çekmesinden bu yana kapalı.

Güney Kore'yle ilişkilerden sorumlu Kore Birleşme Komitesi, işadamlarının güvenliğini garanti edeceklerini açıkladı.

Yonhap Haber Ajansı, Komite yetkililerinin "Keosang'ın ziyaretine izin verdik. Bu aşamada, sanayi bölgesinden ürünlerin nakledilmesini de konuşmaya hazırız" ifadelerini aktardı ve Güney Kore'nin de Kaesong'un işleyişinden sorumlu yetkililerini gönderebileceğini belirtti.

Kuzey Kore'yle ilişkileri yürüten, Güney Kore Birleşme Bakanlığı'nın bir sözcüsü, bu aşamada yapılması gerekenin, Seul yönetiminin talep ettiği gibi, hükümetler arası görüşmeler olduğunu vurguladı.

İki ülkenin sınırında, Kuzey Kore toprakları içindeki Kaesong Sanayi Kompleksi'nde, 123 Güney Kore şirketinin fabrikaları var. Bu fabrikalarda çalışan 53 bin Kuzey Koreli işçi var ve buradan elde edilen kazanç Kuzey Kore'nin başlıca gelir kaynaklarından birisi.