BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,85
ALTIN 2.397,63
HABER /  DÜNYA

Putin'den sürpriz karar! FLAŞ

Putin bu sabah sürpriz bir kararla, Ukrayna sınırında tatbikat yapan Rus askerlerine, üslerine dönmeleri yönünde talimat verdi.

Abone ol

ABD'nin ısrarlı sert uyarıları sonuç mu verdi? Putin, Rus ordusunun batı ve merkez askeri bölgelerindeki tatbikatları resmi olarak bitirme emri verdi. Talimat, Kırım'da son dönemde sayıları 16 bine kadar çıktığı iddia edilen Rus askerlerini kapsamıyor.

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ''Rus ordularının başkomutanı Vladimir Putin, tatbikata katılan batı ve merkez askeri bölgelerindeki birliklerin kalıcı üslerine dönmeleri emrini verdi'' denildi.

ABD yönetimi, her türlü seçeneğin masada olduğunu söyleyen ve Rusya'ya yaptırım hazırlıklarının başladığını açıklamıştı.

150 BİN ASKER, 90 SAVAŞ UÇAĞI

Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre, Rus ordusunun savaş hazırlığının test edilmesi amacıyla düzenlenen ani denetime yaklaşık 150 bin asker, 90 savaş uçağı, 120'nin üzerinde helikopter, 880 tank ve 1200 askeri araç katıldı.

ihanet.20140303092538.jpg
DÜNYA'YI SARSAN AÇIKLAMA


Putin ile 90 dakika konuşan ve o sırada çektirdiği bu fotoğrafla mesaj veren Obama'nın çabası sonuç vermedi. TIKLAYIN

Rus savaş uçakları sınır boyunca devriye uçuşu gerçekleştirirken, tatbikatta IL-78 havada yakıt ikmal uçağı da görev aldı. Denetim kapsamında kara ve deniz birliklerinde de tatbikat düzenlendi. Askeri birlikler kendilerine verilen görevleri belirli bir program dahilinde yerine getirdi. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun batı ve merkez askeri bölgelerinde yapılan denetimin Ukrayna'daki durumla hiçbir bağlantısı olmadığını söylemişti. Putin, dün Şoygu ile Leningrad bölgesindeki askeri tatbikatı izlemiş ve detaylı bilgi almıştı.

kirim.20140304115944.jpg
TÜRKİYE NE YAPACAK?


Rusya Kırım'ı işgal etmek için Karadeniz'e donanmasını yollayabilir mi? NATO üyesi ülkeler Rusya-Ukrayna savaşını önlemek için Karadeniz'e asker ve savaş gemisi yollayabilir mi?  TIKLAYIN

ÜÇ UKRAYNA SENARYOSU

Guardian’ın birinci sayfasında, Kırım’daki askeri üslerde kuşatma altında bulunan Ukrayna askerlerinin Ruslara teslim olmamakta kararlı oldukları öne çıkarılmıştı.

Gazetenin Avrupa editörü Ian Traynor ise olası 3 senaryo öngörüyor. Bunlar özetle şöyle:

Gürcistan senaryosu: Rusya’nın 2008’de Gürcistan’da yaptığı gibi hızla sahada askeri üstünlük sağlayarak, Kırım’ın statüsü için pazarlık masasına eli güçlü olarak oturması. Aslında bu hemen hemen gerçekleşmiş durumda. Fakat Rusya’nın gözü Kırım’ın ötesinde olabilir.

Yugoslavya senaryosu: Rusya’nın Kırım’ın yanı sıra, Ukrayna’nın doğusuna da asker çıkarması, ülkenin kuzeybatı ve güneydoğu olarak bölünmesini gündeme getirebilir. Bu durumda; Ukraynaca konuşan Katolik çoğunluk ile Rusça konuşan Ortodoks azınlık arasında bir iç savaş kaçınılmaz olabilir.

Diplomatik senaryo: AB’nin bu tür durumlardaki geleneksel tavrı, ekonomik yaptırım ve ulaşım kısıtlamaları uygulamak. ABD de Rusya’ya ekonomik tecrit uygulanmasını değerlendiriyor. Fakat Rus şirketi Gazprom, Avrupa’nın baş enerji tedarikçisi. Bu senaryonun devreye girmesi halinde, BM temsilcileri mekik diplomasisi yürüterek, yeni Ukrayna’da bir çeşit İsviçre modeli oluşturmaya çalışacaktır. Rusya ise federal veya konfederal sistem içinde etkinliğini sürdürme arayışında olacaktır.