BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,18
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türkiye'nin asıl sorunu 'babaseksüellik'

Yazar ve şair Murathan Mungan, ‘Türkiye’nin açık tımarhane haline geldiğini’ ve yolsuzluklar dahil birçok suçun artık ‘normal’ görüldüğünü söyledi.

Abone ol

Murathan Mungan Radikal’den Pınar Öğünç‘le öykü kitabı Merhaba Asker hakkındaki söyleşisinde, Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri de değerlendirdi.

1980′lerden sonra her şeyin kötü bir anlamda ‘normalleştiğini’ belirten Mungan, “Türkiye’nin en büyük çıkmazlarından biri her şeyin fazla normalleşmesi. Hem geçmişten gelen arızaları geleneksel olduğu için normal zannediyoruz. Bir de buna şimdiki zamanın tuhaflıkları ekleniyor. Olumsuz anlamıyla kullandığım bu her şeyin normalleşmesi Türkiye’yi açık tımarhane haline getirmiş vaziyette. Hırsızlık normal, uğursuzluk normal, gasp normal, cinayet normal, tecavüz normal. Bir tespihin taneleri gibi dağıldık. Bunun arkasında bastırılmış dönemler var, sosyolojik okumalar gerekiyor. Ama görünür hale geldiği özellikle 80 sonrası, ne yapsan oluyor durumuna geldik” dedi.

fft81_mf2023618.jpeg
 

ASIL MESELE BABASEKSÜELLİK

Sorunun özünün ise toplumun gözündeki baba figürünün sarsılmaz bir şekilde yerinde durması olduğunu belirten Mungan, “Asıl mesele babaseksüellik. Toplum babaseksüellikten kurtulmadıkça, apoletlerden bir yıldız eksiltmişsin, bir tane eklemişsin manası yok. Toplumun eril inşasını, baba figürünü gözden geçirmiyorsun çünkü. " dedi. 

KÜLTÜR VE HAYAT KOMİSERLERİ VAR

Mungan, "Türkiye, bir erkek evlat toplumu. Nimetleri yüzünden kadınlara kolay gelebilir, erkek olmanın çok ciddi dertleri de var. Hayatın boyunca erkekliğini ispat etmek zorundasın; bitmeyen bir askerlik… Asker dediğim zaman sadece orduyu hedef alıyormuşum gibi oluyor, aynı zamanda polis devleti olmayı da kastediyorum. Kültür komiserleri, nasıl giyinmem, nasıl oturup kalkmam gerektiğini söyleyen hayat komiserleri de buna dahil. İktidar olgusu sorgulanmadan da askerlik sorgulanamaz” yorumunda bulundu.