BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Profesör Soysal öldü

ODTÜ'nün en renkli akademisyenlerinden olan Prof. Dr. Muhan Soysal, kansere yenik düştü.

Abone ol

Ortadoğu Teknik Üniversitesi"nin (ODTÜ) en renkli akademisyenlerinden olan Prof. Dr. Muhan Soysal, kansere yenik düştü. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi"nde uzun süredir kanser tedavisi gören ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muhan Soysal"ın bugün hayatını kaybettiği kaydedildi.

Soysal"ın vefatı nedeniyle yarın ilk olarak ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi"nde bir anma töreni düzenlenecek. Törenin ardından Kocatepe Camii"ne götürülecek olan cenaze buradan da Cebeci Asri Mezarlığı"nda toprağa verilecek. Soysal"ın uzun yıllar görev yaptığı ODTÜ İşletme Fakültesi"nin resmi internet sitesinde bir mesaj yayınlanarak, “Sevgili Muhan Hocamızı yitirmenin derin acısını yaşıyoruz. Muhan Hocamız kendine has renkli kişiliğiyle temas ettiği herkeste silinemeyecek izler bırakmıştır. "Prof. Dr. Muhan Soysal İşletme Eğitiminde Yenilikçilik Ödülü", "Prof. Dr. Muhan Soysal İşletmecilik Kütüphanesi" ve belki en önemlisi kahramanı olduğu veya anlattığı sayısız hikayeleriyle hep bizimle yaşayacaktır denildi.

MUHAN SOYSAL"DAN UNUTULMAYAN PİCASSO DERSİ

Akademisyenler arasında “deli ama çok bilge, hem en sevilen hem de en nefret edilen profesör olarak tanımlanan Prof. Dr. Muhan Soysal, dersini işlerken anlattığı unutulmaz hikayelerle anımsanacak. Ünlü ressam Picasso"lu işletme dersi Soysal"ın unutulmayan en önemli hikayelerinden biri olurken, hikaye ve Muhan Soysal"ın verdiği ders şöyle:

“Muhan Soysal derslerinin birinde tepegöze bir Picasso resmi koyar. Herkes bakar bakar ama, tarzı zaten kubik olan Picasso"nun surrealist resminde, sanatla fazla ilgilenmeyenlerin anlayabileceği çok az sey vardır. Bozuk perspektifli bir oda, sarı uzun saçlı yaratığa benzeyen birşey. Etrafında başka yaratıklar, yerde yine bir yaratık ve arkadaki şekli bozuk içi parlak dikdörtgenin içinde başka birşeyler daha. 5-10 dakika hiçbirşey söylemeden sınıfı izleyen hoca, biraz sonra Picasso"nun resmini alıp, Matisse"in bir resmini koyar.

Bu resimde sandalyenin üzerinde oturan sarı uzun saçlı bir aristokrat kızının etrafındaki dadıları onun saçını tararken yerde köpeği yatmaktadır. Ve babası arkasından ışık sızan kapıdan kızını izlemektedir. Ancak, ikinci resmi görünce Picasso"nun resmindeki öğelerin ne olduğunu ve bu resmin Matisse"in tablosuna gönderme olarak yapılmış olduğunu farkeder tüm sınıf. Ve Muhan Soysal hiç unutamayacağımız dersini verir!

"Hayatta hiçbirşey Matisse"in resmi kadar belirgin ve net değildir. Hayat, size gerçekleri Picasso"nun resmindeki gibi şekil değiştirmiş olarak gösterir. Picasso"nun resmine bakıp, Matisse"in resmini görebilenleriniz başarılı olacak, diğerleri kubik şekillere bakıp yanlış anlamlar çıkarmaktan gerçekleri hiç göremeyecek."" ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Himmet Şahin, Muhan"ın kaybından dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu ifade ederken, “Çok değerli bir hocamızı kaybettik. Onun üzüntüsünü yaşıyoruz. Ondan çok şey öğrenmiştik dedi.