BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.442,56
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Pozitif ayrımcılığa 'evet' diyecekler

Bursa Engelliler Birliği Derneği Başkanı Ünal Şıpkan, pozitif ayrımcılık getirildiği için 12 Eylül'de evet diyeceklerini söyledi.

Abone ol

Bursa’daki engelli sayısının 300 bin olduğu ancak ulaşılabilir engelli sayısının 37 bin 400’de kaldığına dikkati çeken Bursa Engelliler Birliği Derneği Başkanı Ünal Şıpkan, engellilere pozitif ayrımcılığı anayasal koruma altına alan anayasa değişiklik paketine ‘Evet’ diyeceklerini açıkladı.

 

Dernek Başkanı Şıpkan, Anayasa paketine demokrasi, askeri darbelerin izlerinin silinmesi ve suçluların cezalandırılması için destek vereceklerini söyledi.

 

İnsanların yasal haklarını arayabilmesi için, engelliler, kadınlar ve çocuklar için pozitif ayrımcılık yapılarak anayasal güvenceye alındığı için pakete destek verdiklerini dile getiren Ünal Şıpkan, "Yapılan anayasa değişikliğini Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Söz kayıtsız şartsız milletindir’ sözünden yola çıkarak son sözü milletin önüne koydukları için ‘Evet’ diyoruz" dedi.

 

PAKET ÖZÜRLÜLERE NE GETİRİYOR?

 

Bursa Engelliler Birliği Derneği Başkanı Şıpkan, yeni anayasanın engelli bireyler için getirdiklerini de şöyle sıraladı:

 

“Engelli, yaşlı, çocuk gibi korunmaya muhtaçlar için alınan inisiyatifler anayasal hükme bağlanmış olacak. Engelliler ilk kez anayasada kanunen korunma kapsamına alınacak.

 

Belediyelerin sorumluluğu artacak ve hizmet alanı genişleyecek. Ulaşımda, sağlıkta ve eğitimde engelliler için uygulanan ekonomik kolaylıklar ‘eşitliğe aykırı’ olmaktan çıkacak.

 

ULAŞIMDA ZORUNLULUK GELECEK

 

Özürlülerin istihdamı konusunda yasal çerçeve genişleyecek ve istihdam oranı artacak. Türkiye, daha önce imzaladığı Birleşmiş Milletler’in (BM) engellilerin haklarına ilişkin sözleşmesinin gereğini yerine getirmiş olacak.

 

Ulaşımdan konuta, şehircilik alanında yapılan tüm projeler, engellilerin kullanımına kanunen uygun projelendirilecek."