BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.382,86
HABER /  GÜNCEL

Pontus bir Rum Devleti değildir!

Trabzon'da bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda yapılan ayinle ilgili eleştirilere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan tepki geldi.

Abone ol

Trabzon'da bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda yapılan ve binlerce Ortodoks'u bir araya getiren ayinle ilgili eleştirilere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan tepki geldi.

'Ayin için Pontus Rum Devleti'nin yıkılış yıldönümü seçildi' yönündeki bazı çevrelerce ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını savunan Günay, 'Pontuslar da Anadolu kökenli bir halktır. Ayinin de bununla alakası yoktur' dedi

Tüm dünyada 15 Ağustos'un 'Meryem Ana Günü' olarak anıldığını vurgulayan Bakan Günay, Akşam gazetesine şunları söyledi: 'Ortodoks dünyasında 15 Ağustos Meryem Ana Günü olarak kutlanıyor, anılıyor. Bu anma etkinliği,sadece Sümela'da değil başka yerlerde de yapılıyor. Meryem Ana, dünyanın bütün Ortodoks kilisilerinde anılır. Bunda, herhangi bir siyasi bağlantı ya da başka bir bağlantı kurmak son derece yanlıştır. Kaldı ki Pontus, bir Rum devleti değildir. Pontuslar, Anadolu kökenli bir halktır. Bunlar, sonraki dönemde ortaya çıkmış tartışmalardır ve ayinle de hiçbir alakası yok.'

O KONULARA MUHATAP DEĞİLİM

Bakan Günay, Sümela'daki ayinin ülkemize, bölgemize ve  insanlığa faydalı sonuçlar getireceğini belirterek, 'Bu ayin, yılda bir kez olacak. Gelecek yıl Sümela'da yine olur' diye konuştu.

Ertuğrul Günay, Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına tepki gösteren kesimlerin, 'Ayasofya da bir  günlüğüne ibadete açılsın' diyerek tavır koymaları konusunda ise, 'O konulara muhatap değilim' yanıtını verdi.

PASKALYA VE NOEL TALEBİ

Tarihi Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos'ta düzenlenen ayinin yansımaları, hedefleri büyüttü. Bartolomous'un 'Bu ayinin bu kadar başarılı şekilde gerçekleşmesinde en büyük gayret onun, çok teşekkür ederim' diye övgüyle bahsettiği Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, 'Paskalya ve Noel bayramlarında da ayine izin verilmesi halinde turizm patlaması yaşanacağını ve Maçka'da her alanda büyük gelişmeler yaşanacağını söyledi. Genç, Sümela Manastırı'nın daha fazla turist ağırlayabileceğini,  turizmin hem ilçe hem de il ekonomisine büyük katkı sağlayacağına dikkat çekti.