BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  GÜNCEL

Polisten markete tuhaf içki tutanağı

TAPDK'ın çıkardığı yeni alkol satış düzenlemesi kafaları karıştırdı. Polis Ankara'da ilginç bir uygulamaya imza attı

Abone ol

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) geçen ay yürürlüğe giren ve tartışmalara neden olan yeni satış yönetmeliği ilgniç ilginç uygulamalara neden oldu. Ankara'da zincir marketlerden birinin şubesine giren polis, "Market içindeki alkol şişelerinin tezgah altına alınması gerekiyor" diye rapor tuttu.

TAPDK'nın son yönetmeliğinde böyle bir madde bulunmazken, zincir market Tansaş bu tutanak için hukuki işlem başlattı.

TUTANAKTA NELER VAR

Alkollü içeceklerin satış yerleriyle ilgili polis memurları tarafından hazırlanan raporun TAPDK'nın yeni yönetmeliğine uygun olmadığı anlaşılırken, polis memurları tarafından yapılan incelemeden sonra hazırlanan raporda şöyle denildi: "Markette yaptığımız kontrollerde alkollü içeceklerin görülebilen raflarda olduğu ve kolaylıkla müşterilerin alabileceği vaziyette olduğu tarafımızca tespit edilmişti. Mağaza yöneticisi bu tarihten itibaren alkollü içeceklerin tezgah altında, müşterilerin bakıp göremeyeceği hususunda uyarıldı."

Konuyla ilgili olarak inceleme başlattıklarını söyleyen zincir market yetkilileri, "Alkol satış noktalarımız TAPDK'nın yeni yönetmeliğine uygun olarak hazırlandı" dedi.

UYGULAMA DOĞRU MU?

Yönetmelikte "Alkol tezgah altında satılacak" diye bir maddenin bulunmadığını dile getiren TAPDK yetkilileri, şunları dile getirdi: "Raporda 'müşterilerin ulaşamayacağı' cümlesini kullanmak yanlış. Yönetmeliğin hiç bir maddesinde alkolle ilgili böyle bir düzenleme yer almıyor. Son düzenleme ile alkollü içki satışına ilişkin maddeleri açıkça ortaya koyduk ve soru-cevap bölümüyle de sektörü bilinçlendirdik. Alkolle ilgili böyle bir düzenleme bulunmuyor."

TAPDK YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

TAPDK daha önce resmi internet sitesi aracılığıyla muğlak ifadelerle ilgili yaptığı soru-cevap çalışmasında şu bilgilere yer verdi:

Alkollü içkilerin tezgah altına sokulması söz konusu mudur?

- Yönetmeğin hiçbir hükmü teşhiri engeller nitelikte değildir. Aksine, Yönetmeliğin 17 nci maddesinde tek bir teşhir alanında toplanması ve bu alanda firmalar arası adaletsizliğe yol açmayacak şekilde teşhiri zorunlu kılınmıştır.

ANKARA POLİSİ'NDEN İKİNCİ UYGULAMA

Ankara polisi daha önce de ailelerinin yanında içkili bir restorantta yemek yiyen çocuklarla ilgili tartışmalı bir tutanağa daha imza atmıştı.