BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,55
ALTIN 2.490,36
HABER /  GÜNCEL

Polislere askerlik artık yok

Görevde 10 yılını dolduran polislerin askerlikten muaf tutulmalarına ilişkin tasarı Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi

Abone ol

Görevde on yılını dolduran polislerin askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmasını öngören tasarı, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, polislerin 2 sene silahlı ve hukuki eğitim aldığını belirterek, "Silahlı kuvvetlerde alınacak eğitimin burada alındığı farz edilerek bu tasarı getirilmiştir" dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonunda, 10 yılını dolduran polislerin askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmasını öngören tasarıyı sunan Vecdi Gönül, askerlik hizmetini düzenleyen Anayasa'nın 72. maddesinde, "Vatan hizmeti her Türk'ün hakkı ve ödevidir" denildiğini belirterek, bu hizmetin silahlı kuvvetlerde ya da kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceğinin kanunla düzenleneceğini bildirdi. Bakan Gönül, şöyle konuştu:

"Demek ki askerlik hizmeti yalnız bir ödev değil, aynı zamanda kimsenin mahrum edilemeyeceği bir haktır. Ancak bu hizmetin silahlı kuvvetlerde veya kamu kesiminde yapılması Anayasa'da öngörülmüştür. Nitekim daha önce bazı meslek mensupları askerlik temel eğitimini aldıktan sonra, kamu hizmetlerinde görevlendirilmişlerdir ve mesleklerini sivil olarak yapmaya devam etmişlerdir. Öğretmenler askerlik eğitimini aldıktan sonra şartları daha zor olan yerlerde mesleklerini yapmaktadırlar.

TASARININ FARKI

Bu tasarının diğerlerinden en önemli farkı, askerlik eğitim hizmetinin de ilk defa öngörülmemiş olmasıdır. Silahlı bir kuvvet olan Emniyet Genel Müdürlüğünün, lise mezunu olan polislerini ele alacak olursak, 2 sene silahlı ve hukuki eğitim almaktadır. Bu nedenle silahlı kuvvetlerde alınacak eğitimin de burada alındığı farz edilerek, bu tasarı getirilmiştir."

Milli Savunma Bakanı Gönül, harp okulunu terk eden askeri öğrencilerin de askerlik yapması gibi, emniyet teşkilatından 10 yıldan önce ayrılan polislerin de bu haktan yararlanamayacağının tasarıda hüküm altına alındığını kaydetti.

Emniyet teşkilatının kurulduğu 165 yıldan beri, bütün vatandaşların gece ve gündüz başvurduğu bir kurum olduğunu ifade eden Gönül, "Meslek hayatımın bir bölümünü de genel müdürleri olarak çalıştığımın bu teşkilatın hizmetlerine karşı gösterilmiş bir vefa olarak da telakki edilebilir bu tasarı" dedi.

BAŞBAKAN VE GENELKURMAY BAŞKANINA TEŞEKKÜR ETTİ

İçişleri Bakanı Beşir Atalay da komisyona bilgi verirken emniyet teşkilatında yaklaşık 214 bin polisin bulunduğunu söyledi.

Bunun 38 bin 415'inin askerliğini yapmadığını belirten Atalay, bunların 36 bin 213'ünün hiç askere gitmediğini, 2 bin 202'sinin de askerlik hizmetini yaptığını bildirdi.

Bakan Atalay, tasarının polis teşkilatı için önemine işaret ederek, "Polis adaylarımız zaten uzun bir güvenlik eğitimi almaktadır. Ömürleri de güvenlik görevlisi olarak geçmektedir. Hiç bir Avrupa ülkesinde de polislerin askerlik hizmeti yapması gibi bir şey söz konusu değildir" diye konuştu.

Beşir Atalay, tasarının oluşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in önemli destekleri olduğunu belirterek, her ikisine de teşekkür etti.

MHP KARŞI ÇIKTI

MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi ise tasarıya temelden karşı olduğunu söyledi.

Polis teşkilatının kendisine tanınacak her türlü imkana fazlasıyla layık olduğunu anlatan Sipahi, Bakan Gönül'ün, "Polis 2 sene silahlı ve hukuki eğitim alıyor, bu nedenle bu eğitimi aldığı farz edilerek bu tasarı getirilmiştir" sözlerini eleştirdi.

Polislerin en azından temel askerlik eğitimini alarak, Anayasa'nın 72. maddesinde düzenlenen "vatan hizmeti görevini yerine getirmeleri" gerektiğini savunan Sipahi, "Siz, bu görevi yapmış olduğu farz edilerek, sadece polise mahsus bir konuyu vatan hizmeti kapsamından çıkartırsanız, çok büyük bir vebal altına girersiniz" dedi.