BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,56
ALTIN 2.381,50
HABER /  GÜNCEL

Polise sıfır hata talimatı

Polisin karıştığı ölüm olaylarıyla gelen eleştiriler üzerine bir genelge yayımlandı.

Abone ol

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, son günlerde İstanbul ve İzmir'de art arda yaşanan olaylarda polisin vatandaşa müdahale şekline yönelik tartışmalara son vermek amacıyla hazırladığı genelgede, polisin "sıfır hata" ilkesiyle hareket etmesi talimatını verdi.

Atalay, polisin görevini yaparken insan hak ve özgürlükleri ile güvenliğin sağlanması arasındaki hassas dengeyi gözetmesini ve amirlerin yetki kullanımında astları denetlemesini istedi.

Silah ve yetki uyarısı

İlgili yasalarda, polis yetkilerinin insan haklarını kısıtlamayacak ve temel özgürlüklerin özüne zarar vermeyecek nitelikte kullanılmasının sağlanıldığına dikkat çeken Atalay, "Polis, görevini yerine getirirken insan hak ve özgürlükleri ile güvenliğin sağlanması arasındaki hassas dengeyi gözetmek, bunun sınırlarını profesyonelce tayin ve tespit etmek zorundadır" dedi.
Polisin vatandaşla muhatap olması durumunda, görevini yerine getirirken daha hassas davranarak "sıfır hata" ilkesi ile hareket etmesini isteyen Atalay, şu talimatları verdi:
  • Yetkili ve sıralı amirlerin iletişim kanallarını etkin ve verimli bir şekilde kullanarak, net, açık, anlaşılır ve zamanında verecekleri talimatlar ile zor ve silah kullanımını zorunlu kılan olaylara polisin gerektiği ölçüde müdahale etmeleri ve olayı takipleri sağlanacak.
    • Polisin yetkileri konusunda yapılmakta olan hizmet içi eğitimlere kesintisiz devam edilecek, günün şartlarına ve alanda ortaya çıkan gerekliliklere bağlı olarak mevcut eğitim müfredatları geliştirilecek.
    • Yetkilerin kullanımı ile ilgili olabilecek hataların önlenmesi ve gereken tedbirlerin önceden alınması için personel, görevi başında sıralı amirlerce bizzat denetlenecek.
    • Yetkilerinin kullanımında hatalı uygulama yaparak, bütün polis camiasını töhmet altında bırakacak personele, uygulana geldiği üzere hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyecek, bu görevliler hakkında gerekli yasal işlemlere derhal başvurulacak.
    • Uygulamaya koyduğumuz Toplum Destekli Polislik Projesi ile toplumla bütünleşen ve çok iyi bir imaj kazanan polisimizin kamuoyundaki itibarının zedelenmesine asla müsaade edilmeyecek.