BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Polise ödül gibi ceza!

Gözaltında ayakkabı bağıyla kendisini astığı belirtilen asker Osman Aslı ile ilgili kusuru bulunan 1 Polis memuruna 1 Günlük aylık kesimi cezası verildiği ortaya çıktı.

Abone ol

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ’in Polis Vazife ve Selahiyatları Kanunu’nda 2007 yılında yapılan değişiklikten sonra gözaltında veya polis kurşunuyla yaşamını yitiren 116 kişi ile ilgili verdiği bilgiler, ‘bu kadar da olmaz’ dedirten detayları da ortaya çıkardı.

Ölümlerle ilgili soruşturma sonuçları hakkında bilgi veren Şahin, gözaltında ayakkabı bağıyla kendisini astığı belirtilen asker Osman Aslı ile ilgili kusuru bulunan 1 Polis Memuruna 1 Günlük Aylık Kesimi cezası verildiğini belirtirken, Festus Okey’in, teşhis odasında üst araması yapıldığı esnada öldüğünü anlattı.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, İçişleri Bakanı Şahin’e Polis Vazife ve Selahiyatları Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından yaşamını yitiren 116 kişi ile ilgili soruşturma sonuçlarını sordu.

Şahin’in verdiği yanıt ise ölümlerin ardından yapılan soruşturmaların detaylarını ortaya çıkardı. Yanıtta “Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünü” anımsatan Şahin, “İş sahiplerini ya da herhangi bir nedenle Emniyet binalarına gelen ya da getirilenleri dövmek” suçunu işleyenlerin “12 ay uzun süreli durdurma cezası” ile tecziye edileceğini, aynı tüzüğün 8’inci maddesinde ise “işkence yapmak” suçu karşılığında “meslekten çıkarma” cezası uygulandığını söyledi.

MEVCUT HASTALIK AKTİF HALE GEÇTİ

Şahin yanıtta, Hopa’da Başbakan Erdoğan ’ın protestosu sırasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun, daha önce var olan kalp damar hastalığı nedeniyle “mevcut hastalığın olayın efor ve stresi ile aktif hale geçmesi sonucu” meydana geldiğini söyledi.

DUY DA İNANMA

Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun cevabi yazısına dayanarak verdiği bilgide ise Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliğinde yaşamını yitiren Festus Okey’in ölümü ile ilgili “Teşhis odasında üst araması yapıldığı esnada gerçekleşmiştir. Asayiş Büro Amirliğinde kamera sistemi bulunmakla beraber, üst aramasının yapıldığı teşhis odasında kamera sistemi bulunmaması nedeniyle, olayın oluşumu hakkında kamera kaydı bulunmamaktadır” yanıtını verdi. Askerden izne geldiği sırada gözaltında ölen ve “ayakkabı bağıyla intihar ettiği” açıklanan Osman Aslı’nın ölümü ile ilgili olarak da, “Olay polis merkezinin Avukat görüşme odasında gerçekleşmiştir. Şahsın, asker olması ve gözaltı kaydının olmaması nedeniyle şahıs nezarethaneye alınmamıştır. Ayrıca, Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği çerçevesinde, Avukat görüşme odasında kamera olmadığından, olayla ilgili görüntü kaydı bulunmamaktadır” dendi.

KÜRTÇE DEĞİL MUKAVEMET

Yanıtta bazı ölüm olaylarının da ‘dur ihtarına uymama” veya “polise mukavemet etme” nedeniyle meydana geldiği savunuldu. Polis kurşunuyla yaşamını yitiren Aytekin Arnavutoğlu’nun “polisin dur ihtarına uymayarak kaçması ve yapılan kovalamaca neticesinde yakalanması” sonrasında “geri manevra yapara kaçmak istemesi” nedeniyle “açılan uyarı atışı sırasında” yaralandığı ve sonrasında yaşamını yitirdiği belirtilirken, Ahmet Koca’nın öldürülmesiyle ilgili şu bilgiler verildi:

“Camları filmli olduğu ve içerisi görünmediği için durumundan şüphe edilen 34 FH 8137 plakalı Citroen marka aracı durdurmuştur. Yapılan rutin işlemler esnasında, Ahmet Koca isimli şahsın görevlilere sözlü ve fiili mukavemette bulunması neticesinde bahse konu olay yaşanmıştır. Ahmet Koca isimli şahsın, Kürtçe konuştuktan sonra şiddete maruz kaldığı iddiaları gerçekleri yansıtmadığı gibi, konu ile ilgili adli ve idari soruşturmalar devam etmektedir.”

Yanıtta İstanbul’da sokakta polis şiddetine mağruz kalan Ahmet Usal, Murat Şalcı ve Mervan Kurt’un “görevli bir Polis Memuruna sözlü ve fiili mukavemette ve saldırıda bulunması” nedeniyle “Olay yerine çağrılan takviye kuvvetler ile etkisiz hale getirilerek, haklarında gerekli işlemler yapıldığı” belirtildi. Olayda Murat Şalcı beyin kanaması geçirmişti.

1 AY MAAŞ KESİLMİŞ

Bakan Şahin, 2002-2012 yılları arasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli 194 personel hakkında, işkence suçundan idari işlem yapıldığını belirtirken yapılan soruşturmalar sonucu verilen cezaları şöyle açıkladı:

“Aytekin Arnavutoğlu isimli şahsın ölüm olayı hakkında yapılan idari soruşturma neticesinde, kusuru bulunan 1 Polis Memuru 10 Ay Kısa Süreli Durdurma, Festus Okey isimli şahsın ölüm olayı hakkında yapılan idari soruşturma neticesinde, kusuru bulunan 1 Polis Memuru 10 Ay Kısa Süreli Durdurma, Osman Aslı isimli şahsın ölüm olayı hakkında yapılan idari soruşturma neticesinde, kusuru bulunan 1 Polis Memuru 24 Ay Uzun Süreli Durdurma ve 4 Ay Kısa Süreli Durdurma, 1 Polis Memuru ise 1 Günlük Aylık Kesimi cezaları ile tecziye edilmişlerdir.”