BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

104 yıl sonra ortaya çıkan gerçek

Yemen çöllerinde şehit düştüğü sanılan Osmanlı askerinin hiç ummadık bir yerde çok uzun yıllar yaşadığını biliyor muydunuz?

Abone ol

Kastamonu'dan 1904 yılında Osmanlı ordusu ile birlikte Yemen'e savaşa giden Osmanlı askerlerinden Muhammed'in ölmediği, Zengibar Adası'nda bir kadınla evlenerek ölünceye kadar burada yaşadığı ortaya çıktı.

1904 yılında Kastamonu'nun Akdoğan Köyü'nden Osmanlı ordusundaki Hakkı Muhammed'in oğlu Muhammed İsmail, kardeşlerini köyde bırakarak yürüyerek İzmir'e ardından gemiyle 4 ayda Yemen'e gitti. Savaşta düşmana esir düşen Muhammed'in düşman askerlerinin elinden kaçarak 18 gün boyunca yürüyerek Aden'e gittiği ve burada bir limandaki yük gemisine gizlenerek düşmanın elinden kaçtığı ortaya çıktı.uuuuuuuu.20120929171620.jpg

1964 YILINDA ÖLÜYOR

Zengibar'da vatan hasretiyle ölen Muhammed'in kızı Münire Emiroğlu, Mahmud Jahwayi ve torunun eşi Miside Jahwayi Kastamonu'ya gelerek bulabildikleri akrabalarını ziyaret etti. Zengibar'da yaşayan Muhammed'in burada 2 evlilik yaptığı ikinci karısı Ummanlı Mısıda'dan 6 çocuğu oldu öğrenildi. Zengibar'da 'Turki' olarak tanınan Muhammed'in 1964 yılında vatan hasretiyle hayatını kaybettiği belirtildi.

KÖYÜ'NE GÖMÜLMEK İSTEMİŞ

Muhammed'in kızı Münira Emiroğlu babasının köyünde gömülmeyi vasiyet ettiğini belirterek, "Ancak o dönem bu vasiyeti yerine getirme imkanımız olmadı. Şimdi babamın vasiyeti doğrultusunda Kastamonu'ya gelerek bulduğumuz akrabalarımızı ziyaret ediyoruz. Babam vatan hasretiyle öldü" dedi. Eşinin babası Muhammed'in vasiyetini yerine getirmek için geldiklerini söyleyen Mahmud Jahwayi ise "Eşimin dedesi Muhammed Zengibar'a gidiyor. Çok fakir olduğundan oradan dönemiyor. Torunları olarak yıllara sonra araştırıp, Akdoğan Köyü'nü bulduk. Dedelerinin vasiyetini yerine getirdik' diye konuştu.