BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.447,16
HABER /  POLİTİKA

Polis saldırganı neden durdurmadı?

Ahmet Türk bugün fiziksel bir saldırıya uğradı. Burnu kırıldı. BDP'liler 'önlem alınmadı' diyor ve cevaplanması gereken sorular olduğunu söylüyor.

Abone ol

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'e yapılan yumruklu saldırıyı ''alçakça ve haince'' olarak nitelendirdi. Sırrı Sakık'ın bir dakika önce saldırganı göstererek polisten önlem almasını istediğini ancak polisin önlem almadığını söyledi.

Demirtaş saldırının Samsun- Trabzon hattında öldürülen Hrant Dink'e dikkat çekerek, cevap verilmesi gereken soruları şöyle sıraladı:

- Sakık saldırganı gösterdiği halde neden önlem alınmadı?
- Bireysel bir saldırı olduğu ilk dakikada nasıl anlaşıldı?
- Muş'ta görülmesi gereken dava neden Samsun'a alındı?

O ANLARIN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

Gazetecilere açıklamada bulunan Demirtaş, Muş'un Bulanık ilçesinde, gönüllü köy korucularının saldırısı sonucunda 2 yurttaşın yaşamını yitirdiğini, konuyla ilgili davanın güvenlik gerekçesiyle Muş yerine Samsun'a alındığını ifade etti.

POLİS ARABAMIZIN CAMINI TELSİZLE KIRDI

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Ahmet Türk Havza Devlet Hastanesi’nde tedavi olurken basına bir açıklama yaptı.

Olayın Samsun halkına mal edilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Faşist odaklar Türkiye’nin her yerinde var. Halklar arası kavgayı körüklemek istiyen kişiler var. Biz bunları tanıyoruz. Ancak orada görevli olan, görevli olup seyirci kalan görevli memurlar var. Bunların ne yapmak istediğini anlamadık. Bir arabamızın camı polis telsizi ile kırıldı” dedi. 

UYARIMIZA RAĞMEN ÖNLEM ALINMADI

Bir grup milletvekili ile Türk'ün de davayı takip etmek üzere Samsun'a gittiğini dile getiren Demirtaş, kente gitmeden önce BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ile görüştüğünü söyledi. Müsteşara Samsun'a gidişle ilgili bilgi verildiğini, güvenlik tedbiri alınması için talepte bulunulduğunu anlatan Demirtaş, şunları kaydetti:

VALİ İLK DAKİKADA 'BİREYSEL SALDIRI' DEDİ

''Biraz önce hepimiz izledik. Çok alçakça ve haince bir saldırı gerçekleştirildi Sayın Genel Başkanımıza. Doğrusu bu kadar uyarımıza rağmen, önlem alınması için müsteşarla doğrudan görüşme yapmış olmamıza rağmen, böylesi bir saldırının organize edilebilmiş olması, Samsun'da bunun gerçekleşmesi çok manidardır. Sayın İçişleri Bakanı ile telefonla görüştüm, bu konuyla ilgili kaygılarımızı ilettim. Sayın Bakan, saldırının olduğu ilk dakikalarda Samsun Valisi ile görüştüğünü, valinin kendisine saldırının bireysel olduğunu ve bir kişi tarafından yapıldığını aktardığını belirtti.

VALİ 60. SANİYEDE KARAR VERDİ

Dakika bir, saldırgan daha polisin kollarında ama Sayın Vali saldırının bireysel olduğunu açıklıyor. Demek ki, soruşturmayı 30 saniyede sürdürmüş ve 60. saniyede de Sayın Vali karar vermiş; 'bu bireysel saldırıymış.' Bizim de içimiz rahatladı, çok şükür... Samsun Valisi demek ki saldırıyı çok derinli ve sağlıklı yürütüyor. Samsun Emniyeti de çok sıkı güvenlik tedbiri almasına rağmen bu olay gerçekleşmiş.

BU GAYRİ CİDDİ YAKLAŞIMI KINIYORUM

Bu gayri ciddi yaklaşımı kınadığımı buradan açıkça ifade ediyorum. Bu ırkçı saldırıyı kınadığımı açıkça ifade ediyorum. Elbette ki Samsun halkına mal olmayacak bir saldırıdır. Ama böylesi bir provokatif saldırının da bu ülkede nasıl bir gerilime yol açacağını herkesin iyi hesaplaması, buna tedbir alması gerekirdi.

ORGANİZE ETTİREN GÜVENLİK GÜÇLERİ AÇIĞA ALINMALI

Şu dakikadan itibaren beklentimiz şudur; Samsun Valisi hakkında soruşturma açılmalıdır, emniyeti hakkında soruşturma açılmalıdır. Adliye önünde yeterli güvenlik tedbirini almayıp, bu saldırıyı organize ettiren güvenlik güçleri kimlerse açığa alınmalıdır. Bunların arkasında kimler varsa, bu ırkçı saldırının arkasında hangi kesimler varsa, ortaya çıkartılmalıdır. Bunun bir çocuk oyuncağı olmadığı, şu dakikadan itibaren iyi idrak edilmeli, anlaşılmalıdır. Daha birinci dakikada, 'bu bireysel saldırıdır, bir kişi tarafından yapılmıştır' gibi işi geçiştirecek sanıyorlarsa, kusura bakmasınlar.''

BİZİM TAVRIMIZ CHP GİBİ OLMAZ

Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a Van'da yapılan yumurtalı saldırıyı hatırlatarak, ''Neredeyse 10 gündür bu konu gündemde. İki defa Başbakan, defalarca bakanlar ve parti genel başkan yardımcıları yumurtalı saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Önemliydi, ciddi bir olaydı. Bunu yumurtalı saldırı kadar ciddiye almayacak bir tavır görürsek, tavrımızın CHP gibi olmayacağını Başbakan bilmesi lazım'' dedi.

TRABZON-SAMSUN HATTINA DİKKAT!

''Saldırının kendileri açısından yenilir yutulur olmadığını'' ifade eden Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu saldırı Samsun'da bilinçli bir provokatif örgütlü saldırı olarak gerçekleşmemişse, Sayın Vali neden birinci dakikada, bunun bireysel bir saldırı olduğunu ifade ediyor. Eğer bu saldırıyı Vali organize etmemişse, derhal sorumlularını açığa çıkarsın. İçişleri Bakanı saldırı bir kişi tarafından gerçekleştirilmiş diyor ama gözaltına iki kişi var. Kaç kişi daha var bilmek istiyoruz. Bu saldırı ile ne hedeflendi, Sayın Ahmet Türk üzerinden, böylesi bir ciddi provokasyon üzerinden Türkiye'de ne yapılmaya çalışıldı? Bunun açığa çıkartılması lazım. Soruşturma derinlikli yürütülmelidir. Trabzon-Samsun hattının sonuçlarını Hrant Dink katliamında gördük. Orada ne var ortaya çıksın. Nasıl bir hat, nasıl bir kirli ilişki var, ortaya çıksın istiyoruz.



DAVA NEDEN SAMSUN'A ALDIRILDI?

Muşta görülmesi gereken dava güvenlik gerekçesiyle Samsun'a aldıranlar, neyi hesaplayarak bunu yapmışlardır. Muş'ta olmayan güvenlik, Samsun'da nasıl sağlanmıştır? Ne hale gelmiştir, herkes bunu bir kez daha düşünmelidir. Bizim açımızdan kabul edilebilir durum değildir.

BİZ CANIMIZI ORTAYA KOYDUK

Faşist saldırıyı gerçekleştirenlere de arkasında olanlara da açıkça ifade ediyorum; Ahmet Türk'e yapılan saldırı elbette ki hepimize yapılmıştır. Ama sanmayın ki Ahmet Türk'ün burnunun kırılmasıyla bu mücadelede tek bir geri adım atılır. Geri dönüp ödediğimiz bedelleri bir bakın, biz canımızı ortaya koyduk ama bize saldıranlar en az bizim kadar cesur olmak zorundalar, bunu herkesin bilmesi gerekir.''

SAKIK BİR DAKİKA ÖNCE SALDIRGANI POLİSE GÖSTERMİŞ

Türk'ün sağlık durumu hakkındaki bir soru üzerine de Demirtaş, ''Burnunda kırık var. Arkadaşlar duruşmadan sonra yola çıktılar, geri geliyorlar. Umut ediyorum sağ salim Ankara'ya ulaşacaklar. Bir kez daha genel başkanımıza geçmiş olsun'' dedi.

Demirtaş, ''Sistematik bir provokasyon olduğunu mu düşünüyorsunuz?'' sorusuna da ''Yapılan ilk açıklamalar, Vali'nin açıklamaları... Orada görüntüleri de izledik, milletvekillerinden de bilgi aldım. Sayın Sakık, saldırı gerçekleşmeden bir dakika önce, saldırgan şahsı işaret ederek, polisten önlem almasını istiyor. 'O arkadaş, çok bağırıyor, lütfen onu kontrol edin' diyor. Bir dakika sonra saldırıyı gerçekleştiriyor. Polis saldırganı koruma altına alıp, milletvekillerine, partililere, müdahale ederek uzaklaştırmaya çalışıyor. Durum, tablo ortada. Böyle bir rezilliği, alçaklığı içimize sindirmeyeceğiz. Bunun bilinmesini istiyoruz'' karşılığını verdi.