BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,05
ALTIN 2.470,84
HABER /  GÜNCEL

Konut yüzünden birbirlerine daldılar

Saddam Hüseyin’in gönderdiği hibe ham petrolün satışından elde edilen 10 milyon dolarla İzmit'te yaptırılan konutlar için halk birbirine girdi.

Abone ol

Daha önce birçok kez protesto gösterileri yapılan ve polisin de müdahalede bulunduğu konutlarda oturan depremzedelerle çevik kuvvet ekibi bugün yine birbirine girdi. Olaylar sırasında ilk belirlemelere göre 10 kişi gözaltına alındı.

Tüm Marmara’yı etkileyen 17 Ağustos Depremi’nin ardından depremzedeler için Irak hükümetinin hibesiyle İzmit’in Arızlı mevkiinde yaptırılan 237 deprem konutuna, depremin ardından kalıcı konutlardan hak sahibi olamayan, ancak depremde ailelerinden en az 2 kişiyi kaybetmiş depremzedeler yerleştirildi. Geçen yıl Kocaeli Valiliği burada oturan depremzedelere, ‘Bu konutlara sizler 5 yıllığına yerleştirildiniz. Süreniz de doldu diyerek tahliye için tebligat gönderdi, 80 kadar konuta da vali muavinleri, daire müdürleri gibi bürokratların yanı sıra, polis şube müdürü ve amirleri de yetleştirilince protesto gösterileri başlatıldı.

Devletin yaptırdığı deprem konutlarına oranla daha geniş ve lüks olan bu konutların lojman olarak kullanılmasına karşı çıkan ve konutların kendileri için yaptırıldığını söyleyen depremzedeler, daha önce polisle de karşı karşıya gelerek birçok kez kent içinde yürüyüş yaptı.

VALİLİK İCRAYA VERDİ

Son olarak Kocaeli Kocaeli Valiliği burada oturan depremzedelerin tamamına, 5 aydır 65 lirası aidat, 180 TL’si de kira olarak tahakkuk ettirilen toplam 245’er lirayı ödememeleri nedeniyle icra takibi başlattı. Bu gelişme üzerine depremzedeler bugün saat 14.00 sıralarında konut alanında protesto gösterisi başlattı. Depremzedeler adına konuşan Recep Uğur, daha önce siteden birçok depremzedenin atıldığını ve buraya hakları olmadığı halde bürokratların yerleştirildiğini, bu bürokratların hemen tahliye edilmesini, 2004 yılında mahkeme kararı aldırmalarına rağmen Valilğin ısrarla istediği kira ve aidatların durdurulmasını, site yönetiminin de derhal depremzedelere devredilmesini istedi.

GAZETECİLER DIŞARI

Konuşmanın ardından sloganlar atılmaya başlanınca, burada önlem alan çevik kuvvet ekipleri depremzedelere müdahale etti. Çıkan kargaşada kadınlar baygınlık geçirerek yere yığılırken, birçok kişi de tartaklandı ve yaka paça gözaltılar başladı. Şu ana kadar 10 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Polis tüm depremzedeleri konut alanının içinde çember altına aldıktan sonra olaylar biraz yatıştı. Ancak polis olayları takip geden gazetecilerin tamamını dışarı çıkardı. Polisle depremzedeler arasında görüşmeler devam ediyor.