BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.397,66
HABER /  GÜNCEL

Polis bu kez de esnafla çatıştı!

Şanlıurfa- Gaziantep karayolunu trafiğe kapatmak isteyen Evren Sanayi Sitesi esnafı ile polis arasında arbede çıktı.

Abone ol

Şanlıurfa'da, TIR ve kamyonların kent içerisinden geçişlerinin kısıtlanması nedeniyle iş yapamadıklarını ileri sürerek protesto için Şanlıurfa- Gaziantep karayolunu trafiğe kapatmak isteyen Evren Sanayi Sitesi esnafı ile polis arasında arbede çıktı.



Polis yürümekte ısrar eden esnafa cop ve biber gazı ile müdahale etti. Esnafın da polise taş ile karşılık vermesi üzerine sanayi sitesinde gerginlik başladı. Gerginlik sırasında bir grup esnaf, Evren Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'ni basarak camları kırıp, içerideki eşyayı tahrip etti.

Şanlıurfa İl Trafik Komisyonu, trafiği olumsuz etkilediği gerekçesiyle TIR ve kamyonların, yoğunluğun yaşandığı sabah ve akşam saatlerinde kent içinden geçişini yasakladı. Karar sonrası, Mardin, Adıyaman ve Diyarbakır yönü ile ilçelerden gelen araçların kent merkezine girişine izin verilmedi ve otoyola yönlendirilmeye başladı. Otoyola yönelen sürücüler de araçlarının tamir ve bakımını yaptırmak için yaklaşık 30 kilometre kat ederek, Gaziantep yolu üzerinde bulunan Evren Sanayi Sitesi'ne gitmek yerine, farklı ilçe veya kentlere gitmeyi tercih etmeye başladı. Bu durumda iş yapamaz hale geldiğini söyleyen esnafın, yetkililer ile yaptığı görüşmeler de sonuçsuz kaldı.

PROTESTO İÇİN TOPLANDILAR

Çoğunluğunu oto tamircilerinin oluşturduğu Evren Sanayi Sitesi esnafı, sabah erken saatlerde durumu protesto etmek için biraraya geldi. Evren Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi önünde toplanan yaklaşık 200 esnaf, sitenin önünden geçen Şanlıurfa-Gaziantep karayolunu trafiğe kapatmak istedi. Esnaf, site yöneticilerinin de kendilerine destek vermesini istedi.

Bir süre burada bekleyen esnafın karşısına çıkan sanayi sitesi başkanı Mustafa Aslan, daha önce çevreyolların bitirilmesine kadar araçların şehir içerisinden geçişine izin verildiğini, ancak yeni karar ile bu geçişlere ciddi anlamda kısıtlama getirildiğini söyledi. Mustafa Aslan, "Yolların kesilmesi ve araçların bırakılmamasıyla ekonomik kriz içerisinde olan ekmeğini zar zor kazanan esnafımızın işini bitirmiştir. Yaklaşık 7 bin 500 kişinin çalıştığı sitenin bu şekilde mağdur edilmemesi gerekiyor. Vur abalıya misali hep ezilen esnafımız olmaktadır" dedi.

Aslan konuşmasının ardından yetkililer ile görüşmeler yapıp çözüm yolları arayacağını söyleyerek sağduyuya davet ettiği esnafı işyerlerine dönmeye davet etti. Bu çağrıyı olumsuz karşılayan esnaf ise bir süre tartıştığı site yöneticilerini yuhalayarak Şanlıurfa-Gaziantep karayolunu kapatmak için yürüyüşe geçti.

POLİSLE ÇATIŞTILAR

Yürüyüşe geçen grubun önü, bölgede önlem alan polis tarafından kesildi. Yolları kesilen esnaf bu kez ara sokaklardan ilerleyerek karayoluna ulaşmayı denedi. Polis kordonuna alınan kalabalık, yürüyüş sırasında açık olan dükkanların çalışanlarına da, 'İşyerlerinizi kapatın' çağrısı yaptı. Karayoluna ulaşmaları engellenen esnaf cadde üzerinde barikat oluşturan polisleri aşarak geçmeyi denedi. Başarılı olamayınca bu kez polisleri itip, vurmaya başlayan esnafa Çevik Kuvvet ekipleri copla müdahale etti. Geri çekilen esnaf, polise yerlerde bulunan taşları atmaya başladı. Polis amirlerinin çağrısına rağmen taş atmayı sürdüren esnafa bu kez biber gazı ile müdahale edildi. Arbede sırasında bazı kişiler hafif yaralanırken, bir grup esnaf ise kendilerine destek vermeyip, olaylara engel olmamakla suçladıkları Evren Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi binasını bastı. Camlarını kırdıkları ve içeride bulunan eşyasını tahrip ettikleri kooperatifte yöneticilere ulaşamayan esnaf daha sonra dışarı çıktı.

Karayolunu kapatmakta kararlı olduklarını ifade eden esnaf, polisin müdahalesine, "Biz terörist değiliz" diyerek tepki gösterdi. Sayıları daha da artan esnafın bekleyişi devam ederken, polis de site içerisindeki güvenlik tedbirlerini arttırdı.