BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da Süleyman, İsrail'in 'tercihiymiş'

Wikileaks'in yayınladığı ABD dışişleri yazışmalarından bir yenisine göre, Mısır'da cumhurbaşkanı yardımcılığına atanan Ömer Süleyman bir süredir İsrail tarafından Mübarek'in halefi olarak görülüyordu.

Abone ol

İngiliz Daily Telegraph gazetesi tarafından bugün yayınlanan, 2008 yılına dayanan bir Wikileaks belgesi, İsrail yönetiminin yıllardır bölgede faal arabuluculuk yapan Ömer Süleyman'ı Mübarek'in yerini alması arzulanan aday olarak gördüğünü ortaya koyuyor.

Bu tarihte Mısır ve İsrail yetkilleri arasında yapılan görüşmeler sonrasında Kahire ve Tel Aviv'deki Amerikan diplomatlar tarafından kaleme alınan yazışmalarda, Mübarek sonrası dönemde Ömer Süleyman'ın liderliğinin, İsrail tarafında olumlu karşılanacağı söyleniyor.

Belgede İsrailli yetkililerin Mübarek'in ilerleyen yaşı sebebiyle, Mısır liderinin halefinin kim olacağı üzerine düşündükleri ve Kahire'deki ABD büyükelçiliğinin olası senaryolar üzerine analiz yapması gerektiği söylenmiş.

Aynı belgede ayrıca, İsrail tarafının Mısır'dan Gazze'deki Filistinli militanlara silah kaçakçılığın engellenememesi konusunda, o dönemde Mısır istihbarat örgütünün başında olan Süleyman'ı eleştirdikleri iddiası da yer alıyor.

Bu dönemde Ömer Süleyman'ın İsrail Güvenlik Birimleri'nin Gazze'ye silah kaçakçılığının yapıldığı Mısır'daki Philadelphi bölgesini işgal etmesinden memnuniyet duyacağı ifadesi de, sızdırılan belgede yer alıyor.

Hüsnü Mübarek tarafından başbakan olarak atananan Ömer Süleyman, cumartesi günü ABD dışişleri bakanı Clinton tarafından "Mısır'daki yumuşak geçiş dönemini" yönetebilecek isim olarak gösterilmişti.

İngiltere Başbakanı Daivd Cameron da dün Süleyman'la yaptığı telefon konuşmasında, geçiş döneminde güçlü ve adımlar atması çağrısında bulundu.