BIST 10.471
DOLAR 32,71
EURO 34,99
ALTIN 2.445,36
HABER /  SAĞLIK

Plastik ürünlerin büyük tehlikesi

Plastik yiyecek paketlerindeki zararlar anormalliklere sebep oluyor

Abone ol

Plastik yiyecek paketlerinin özellikle erken gelişme çağında metabolik ve hormonal anormalliklere sebep olduğu belirtildi.

Uzmanlar çocuklarda oluşan yüksek tansiyonun bu plastiklerden kaynaklanmış olabileceğini söylüyor.

Yaygın olarak kullanılan plastiklerdeki kimyasalların çocuklarda yüksek tansiyona sebep olabileceği belirtildi. Yiyecek paketlerinde veya diğer ürünlerde kullanılan plastiklere maruz kalmanın metabolik ve hormonal anormalliklere sebep olabileceği uyarısı geldi.

Amerikalı bilim insanları döşeme, plastik kaplar, plaj topu ve plastik paketleri araştırdı. Renksiz ve kokusuz toksik madde içeren bu plastiklerin çocuklarda yüksek tansiyonun gelişmesinde etkili olduğu belirtildi.

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi, Washington Üniversitesi ve Penn Eyalet Üniversitesi Tıp Okulu'nun ortaklaşa 3 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmada ilk kez çocuklarda görülen bu durumun suçlusunun plastikler olduğu ifade edildi.

Journal of Pediatrics dergisinde çıkan araştırmada daha çok endüstriyel yiyecek üretiminde kullanılan DEHP'in (di-2-ethyhexylphthalate) çocuklarda görülen sistolik kan basıncından sorumlu olduğu kaydedildi.

NYU Langone'dan çevresel tıp ve halk sağlığı uzmanı Dr. Leonardo Trasande "Falatlar kalp hücreleri fonksiyonunu engelelyebiliyor ve oksidatif strese sebep oluyor. Biz ftalatlar ile çocuklardaki tansiyıon arasındaki ilişkiyi inceledik. Ve erken dönemde bu maddelere maruz kalan çocuklarda tansiyon sorunu olduğunu gördük" dedi.

Dr. Trasande obezitenin de bir faktör olduğunu ama çevresel faktörlerin sorunun bir parçası olduğunu düşündüklerini söyledi.