BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.439,16
HABER /  SAĞLIK

Ayağınzda bulunan mantara şaşıracaksınız

Bilim insanları insan ayağında yaşayan 200 çeşit mantar türünün tespit edildiğini söyledi.

Abone ol

Uzmanlara göre bunlar vücudun hernangi bir yerinde yaşayan mantarlardan çok çok daha fazla.

İnsan ayağının vücudunun herhangi bir yerinden çok fazla mantara evsahiipliği yaptığı açıklandı. Mantarların kulaklar gibi vücudun diğer bölgelerinde de yaşamasına rağmen uzmanlar en yoğun olarak yaşadıkları bölgelerin ayak parmak araları olduğunu belirtti.

Bilim dergisi Nature'da yayımlanan araştırmada vücutta yaşayan mantar yoğunluğu çok geniş şekilde araştırıldı. Araştırma sonunda mantar türlerinin yaklaşıok yarısının zararlı olduğu belirtilirken bunların yaygın olarak ciltte yaşadığı ve çok sayıda enfeksiyona sebep olduğu kaydedildi. Bu araştırma cilt tedavilerinde yeni yöntem geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Uzmanlar eğer bağışıklık sistemi zayıflarsa veya çok fazla antibiyotik alınırsa mantar enfeksiyonunun gelişme riskinin yüksek olduğunu söylüyor.

Mantar enfeksiyonlarına karşı tedavisi seçeneklerinin var olmasına rağmen, mantarda yatay gen transferi potansiyelinin olduğu, -tıpkı bakterileri hızlıca iyileştiren mekanizma gibi- ve bunun da antibiyotiklere dirençli hale getirebildiği belirtildi.

Uzmanlar en yaygın olan mantar enfeksiyonlarının maya enfeksiyonu, atlet ayağı ve halka solucanı olduğunu kaydetti. ABD'deki Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada 10 sağlıklı insan ele alınarak deride ve vücudun diğer bölgelerinde yaşayan yaşayan mantarların DNA dizimi çıkarıldı. Kulaklar, parmak araları, sırt, ayak tırnakları, kasık, göğüs, kolun ön kısmı, burun delikleri, topuk ve avuç incelendi.

EN AZ KAFADA VAR

Topuğun 80 değişik tür mantar içerdiği, bunu 60 tür ile ayak tırnakları ve 40 tür ile ayakların takip ettiği belirtildi. Kafanın 10 mantar türü ile en az mantar besleyen yer olduğu kaydedildi.