BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

PKKlılar canlı yayında şifreli mesaj verdi

Terör örgütü PKK'ya silah ve malzeme sağlayan 53 sanık hakkında hazırlanan iddianamede ilginç ayrıntılar var.

Abone ol

Batman ve Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya silah, malzeme ve eleman sağladıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma yürütülen 1'i geçici köy korucusu 53 sanıkla ilgili iddianame tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 375 sayfalık iddianamede, şüphelilerin örgüte silah, malzeme temini, örgüte katılımı sağlanacak çocukların kırsala götürülmesi ve örgüt üyelerine teslimi konusunda çalışmalar yürüttüğü ifade edildi.

Terör örgütü mensuplarının örgütsel faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için bölgeyi bilen kişilerin yardımına ihtiyaç duyduğu anlatılan iddianamede, bölgede yaşayan bir kısım kişilerin kırsalda faaliyet yürüten örgüt üyelerine lojistik, mühimmat, istihbarat, yaşamsal malzeme ve diğer konularda destekte bulundukları belirtildi.

Sanıkların, bu tür faaliyetleri yürütmek üzere komiteler kurdukları kaydedilen iddianamede, komitelerin, örgüt mensuplarının şehirle bağlantısını sağladığı ifade edildi.

TALİMATLAR RADYODAN

İddianamede, terör örgütü üyeleriyle dosyadaki bazı şüphelilerin Belçika'dan yayın yayan ''Mezopotamya'' radyosu aracılığıyla irtibat sağladığı belirtildi.

Radyo yayınlarında kod kullanılarak buluşmaların tertip edilerek, örgütsel malzemelerin bu şekilde örgüt üyelerine ulaştırıldığı kaydedilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

''Yapılan teknik takip sonucunda sanıkların terör örgütü PKK mensuplarıyla Belçika'dan yayın yapan Mezopotamya radyosu ile bağlantıya geçerek görüşmeler yaptığı, örgüt mensuplarının birbirleri arasındaki irtibatın da bu radyo aracılığıyla sağlandığı tespit edilmiştir. Kulp Jandarma Komutanlığına teslim olan 'Deniz' kod adlı K.C de ifadesinde, Mezopotamya radyosu hakkında bilgi vermiştir. Radyo aracılığıyla terör örgütü mensuplarının iletmek istedikleri notlar ve işbirlikçilerden gelen talepler karşılıklı kod kullanılarak ve istek şeklinde yazdırarak iletilmektedir.

Örnek olarak; işbirlikçinin teröristlere iletmek istedikleri mesajlarını (.... bölgesinde askerin yoğun operasyonu sürüyor, A arkadaş B arkadaşa selam yolluyor, X noktasında görüşmek üzere) şeklinde Mezopotamya radyosu teknik kısmına ileterek radyonunda bu mesajı iki gün süre boyunca yayınlayarak ilgilisine ulaştırdığı, ayrıca acil durumlarda işbirlikçinin durumunu canlı yayın olarak da vererek bu sayede iletişimin sağlandığı ifade edilmiştir.''

KALEŞNİKOF'A ''İNEK'', TABANCAYA ''KEÇİ YAVRUSU'' TABİRİ

İddianamede, Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen iletişim tespitlerinde, sanıkların deşifre olmamak için farklı kelimelere farklı anlamlar yüklediklerinin tespit edildiği bildirildi.

Sanıkların kendi aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinde, Kalaşnikof marka uzun namlulu silaha ''inek'', tabancaya da ''keçi yavrusu'' tabiri kullandıkları belirtilen iddianamede, şöyle denildi:

''Şüphelerin kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde, Kalaşnikof marka silaha 'inek', sabit dipçikli Kalaşnikof marka silaha 'Sementa', seyyar dipçikli olana 'kırık', tabancaya 'keçi yavrusu', mermiye 'arpa veya bal', makineli tüfeğe ise 'öküz' dedikleri tespit edilmiştir.''

İSTENEN CEZA

İddianamede, sanıklar hakkında TCK'nın ''Terör örgütüne üye olmak'', ''Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek'', ''Örgüte silah sağlamak'' ve ''Örgütün propagandasını yapmak'' suçlarından 5 ile 15 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası isteniyor. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.