BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

PKKlı teröristlerin hain oyunu

Babasının durumu iyi değildi, okutamadı oğlunu. Onun isteği sadece okumaktı... Teröristler yanına geldi ve...

Abone ol

Terör örgütünden kaçtıktan sonra Türkiye'ye teslim olan 14 yaşındaki V.B'nin yargılanmasına Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Tutuklu sanık V.B, duruşmada, mahkeme heyetine terör örgütüne ve yaşadıklarına ilişkin geniş bilgi verdi.

2004 yılının Haziran ayında tarlada çalıştığı sırada, ellerinde uzun namlulu silah bulunan 2 terör örgütü üyesinin kendisine propaganda yaptığını belirten V.B, şunları anlattı:

SENİ OKUTURUZ DEYİP KAÇIRDILAR

''Yanıma gelen 2 PKK'lıdan birinin kod adı 'Azat', diğerinin ise 'Geli' idi. Bana okumak isteyip istemediğimi sordular. Ben de babamın durumunun iyi olmadığı için okuyamadığımı, ancak okumayı çok istediğimi söyledim. Bana, 'İstersen, seni İran ve Irak'ta bulunan okullarımızda okutalım' dediler. Ben de kabul ettim. Hep birlikte sınırdan geçerek İran'a gittik. Buradan Irakın kuzeyindeki örgütün Keleraş kampına gittik. Burada 4-5 gün kaldıktan sonra bir başka kamp olan Hinera kampına geldik. Burada da birkaç gün kaldıktan sonra Hakurki kampına geçtik. Burada bana 5 ay boyunca askeri ve siyasi eğitim verdiler. Bana 'Şahan' kod adı verildi.
BANA HEDİYELER ALDILAR

Ben örgütten ayrılmak istediğimi söyledim. Beni örgütün sorumlularından Duran Kalkan'ın yanına verdiler. Duran Kalkan, bana fotoğraf makinesi gibi hediyeler alarak propaganda yaptı. Sonra beni Gare kampına gönderdi. Kaldığımız kampın biraz ilerisinde Murat Karayılan'ın bulunduğu kamp vardı. Burada da 1 yıl kadar askeri ve siyasi eğitim aldım. Sonra beni Zap kampına getirdiler.

AYRILMAK İSTİYORUM DEDİM AMA...

Burada örgütün o alandaki sorumlusuna giderek, 'Ben artık yapamıyorum. Örgütten ayrılmak istiyorum' dedim. O bana, 'Savaşmaktan korkuyorsun' diyerek izin vermedi. 2 ay kadar Zap kampında kaldım. Örgütten tek başıma ayrılmaya cesaret edemediğim için Yüksekovalı 'Fahri' kod adlı bir arkadaşıma durumu anlattım. O da ayrılmak isteyince birlikte kaçarak IKDP'ye sığındık.''

IKDP, PEŞMERGE OLMAMIZI İSTEDİ

Terör örgütünden kaçtıktan sonra sığındıkları Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (IKDP) kendilerinden peşmerge olmalarını istediğini kaydeden V.B, ''Peşmerge olmamızı istediler. Bizlere maaş vereceklerini söylediler. Ancak ben onlara, 'Ben aileme gitmek için örgütten kaçtım. Aksi taktirde örgütte kalırdım' dedim. IKDP'de 15 gün kaldıktan sonra beni ikna edemeyince Türk güvenlik güçlerine teslim ettiler'' dedi.

PEŞMERGELERE 200 DOLAR MAAŞ VERİLİYOR

Terör örgütünden kaçan birçok örgüt üyesinin IKDP'nin elinde bulunduğunu belirten V.B, şöyle dedi:

''Terör örgütünden kaçan ancak eylemleri bulunduğu için Türkiye'ye dönemeyen örgüt üyeleri 200 Amerikan Doları karşılığında Peşmerge oluyor. IKDP bunları daha sonra evlendiriyor. Eğer örgütten kaçanlar komutan düzeyinde ise daha fazla maaş veriliyor. Bu insanlar mecburen Türkiye'ye dönemediklerinden onlara katılıyorlar.''

SERBEST KALDI

Duruşmada, mahkeme heyetine mütalaasını sunan savcı, terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle hakkında 10 yıl hapis istemiyle dava açılan V.B'nin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmediği ve kendiliğinden örgütten ayrılarak güvenlik güçlerine teslim olduğu için TCK'nın ''Etkin Pişmanlık'' maddesini içeren 221/2. maddesi uyarınca serbest bırakılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık V.B'yi yargılandığı ilk duruşmada, ''Etkin pişmanlık'' hükümlerinden yararlandırarak serbest bırakılmasına karar verdi.