BIST 10.922
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.448,38
HABER /  GÜNCEL

Gerçek metrobüsler geliyor

Gerçek metrobüsler Cuma günü İstanbul'da olacak. Ama bazı saatlerde trafiğe çıkmayacak. Neden mi?

Abone ol

İstanbul'un trafik sorununa çözüm olması amacıyla geliştirilen metrobüs projesi kapsamında hizmet verecek araçlardan ilki Türkiye'ye ulaştı. Hollanda'dan gemiyle İzmir Alsancak Limanı'na getirilen metrobüsün Cuma günü İstanbul'da olacağı öğrenildi.

Hollanda'dan satın alınan metrobüslerin üretimi tamamlanmadığı için üretici firma tarafından gönderilen ekstra uzun körüklü toplu taşıma aracı Mercedes CapaCity ile İETT'nin tek ve çift katlı araçları hatta kullanıldı.

Deneme maksadıyla gönderilen iki metrobüs ise dönüş yapmakta zorluk yaşadığı için kısa süre içinde geri gönderilmişti. Proje kapsamında hizmet verecek metrobüslerin ilki, yaklaşık 6 aylık bir gecikmenin ardından geçtiğimiz haftasonu Türkiye'ye geldi.

Hollanda'nın Advanced Public Transport System firmasından alınan Phileas marka metrobüs, 10 günlük yolculuğun ardından İzmir Alsancak Limanı'na ulaştı. Ardından Baytek Gümrükleme tarafından ithalat işlemleri tamamlanan araç karayolu ile İstanbul'a gönderildi. Teknik bir ekiple yola çıkan metrobüs, 26 metre uzunlukta olmasından ötürü tehlike oluşturabileceği gerekçesiyle gece saatlerinde yolculuk yapmayacak.

Bu nedenle aracın Cuma günü İstanbul'da olması bekleniyor. Metrobüs, İstanbul'daki Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü'ndeki ithalat işlemlerinin tamamlanmasının ardından hizmet vermeye hazır hale gelecek. Ayrıca gümrük yetkilileri, bu ay içinde iki metrobüsün daha İzmir Limanı'na ulaşacağını bildirdi. Diğer metrobüslerin ise doğrudan İstanbul'a geleceği tahmin ediliyor.

Metrobüsler İstanbul için özel üretildi


Standart uzunluğu 22 ila 24 metre olan metrobüsler, İstanbul için 26 metre uzunluğunda imal edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilk etapta 50 metrobüs siparişi verdi. Her biri 1 milyon 200 bin Euro'ya mal olan ve yapımı yaklaşık 8 ay süren çevre dostu araçlar dizel ve elektrikli olmak üzere hibrid motor sistemine sahip. Çift körüklü metrobüslerde, kamera sistemi ve her iki tarafta üç çıkış kapısı bulunuyor. Tek seferde 200-350 arasında yolcu taşıyabilen araçların personel ve işletme ve yakıtta önemli oranda tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor.