BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

PKK'dan BDP'ye seçim talimatı

PKK'nın bağımsız adaylar ile genel seçimlere giren BDP'ye verdiği seçim talimatlarının belgesine ulaşıldı.

Abone ol

PKK'nın şehir yapılanması KCK'nın bağımsız adaylar ile genel seçimlere giren BDP'ye verdiği seçim talimatlarının belgesine ulaşıldı.

Törer örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan BDP Eş Başkan Yardımcısı Nihat Oğraş'tan ele geçirilen belge, BDP'nin yürüttüğü seçim çalışmalarını baştan sona örgütün planladığı ortaya çıkardı.

Ankara'da yapılan polis baskınında PKK'nın şehir yapılanması KCK'nın bağımsız adaylar ile genel seçimlere giren BDP'ye verdiği seçim talimatlarının belgesine ulaşıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara'da gözaltına alınan BDP Eş Başkan Yardımcısı Nihat Oğraş'tan şok belgeler çıktı. KCK'nın BDP'ye verdiği seçim talimatlarına ilişkin 13 sayfadan oluşan bir belgeyi sözde KCK Yürütme Konseyi'nin Oğraş'a gönderdiği, onun da Aysel Tuğluk'a verdiği öne sürüldü. Delil olarak dosyaya giren belge BDP'nin Kandil'den gelen talimatlarla hareket ettiğini gösterdi.

İHTİYAÇ DUYULURSA ÇEKİLİRLER

Belgeye göre KCK'nın İstanbul'da Levent Tüzel'in 1. Bölge'den, Sebahat Tuncel ile Mustafa Avcı'nın ise 3. Bölge'den aday gösterilmesi talimatı veriyor. Belgede, Mustafa Avcı ve Şerafettin Elçi'nin seçilebilmek için örgütün belirlediği bölge dışında da oy toplamaya çalıştıkları ifade edilerek, gerek duyulursa milletvekili adaylığından çektirilebileceklerine vurgu yapıldı. Belgede Avcı'nın seçim propagandası kurallarına uymadığı ve diğer adayın seçilme durumunu riske soktuğu gerekçesiyle adaylıktan çektirilebileceği vurgulanıyor. 4 Haziran'da Avcı'nın adaylıktan istifa etmesi KCK'nın talimatının kanıtı olarak gösterildi. Bağımsız aday gösterilen İbrahim Binici için propaganda yapmak istemeyen BDP teşkilatları da görevden alınmakla tehdit edildi.

Belgede, Diyarbakır, Mardin, Urfa, İstanbul ve Van'da sıkıntılar yaşandığına dikket çekildi. KCK'nın, "kritik" görülen bu bölgelerde bazı ince ayarlamalar yaparak BDP'ye ilettiği ancak partinin bu talimatlara uymadığı, örgütün de bu durumdan ciddi rahatsızlık duyduğu dile getiriliyor. Belgede cezaevinde tutuklu bulunan adaylarla ilgili KCK'nın bazı ayarlamalar yaptığı ve bazı BDP'lilere tutuklu adayların sözcülüğünü yapmaları emri verildiği anlaşılıyor. KCK'nın talimatlarında Hatip Dicle'nin avukatlığını Osman Baydemir'in yapması gerektiği ifade ediliyor

TANSİYONU YÜKSELTİN

KCK'nın Kuzey Irak'ta seçim stratejisi belirlemek üzere bir toplantı düzenlediği, toplantıya bazı belediye başkanları ile BDP yöneticilerinin katıldığı gündeme geldi. Sözkonusu toplantıya katılmayan Selahattin Demirtaş ise Aysel Tuğluk için 'tutumları sağlıksız" ifadesi kullanıldı ve kendilerinden bunun hesabı sorulmakla tehdit edildi.

Aynı belgede KCK ile iyi bir iletişim kurmaları amacıyla seçime kadar BDP Eş Başkanları'na KCK tarafından "basın danışmanı" altında eleman görevlendirildiği ortaya çıktı. KCK'nın atadığı basın danışmanlarından eş başkanlar için TV programları hazırlamaları isteniyor. Skandal belgede BDP'nin Hakkari Bağımsız adayı Esat Canan ile ilgili sıkıntılar olduğu ve KCK'nın bu sorunu gidermek için özel çalışma yürütteğine dikkat çekiliyor. Skandal belgede KCK'nın yaptığı toplantıda seçim öncesi bölgede tansiyonun yükseltilmesi ve kontrollü biçimde gerginliğin tırmandırılması yönünde karar aldığı ve bu kararı BDP üzerinden uygulamaya konulacağı vurgulanıyor.