BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,69
ALTIN 2.394,15
HABER /  GÜNCEL

Paşa'ya ABD'den icazet aldın mı sorusu

Kenan Evren gibi ifadesi alınan Tahsin Şahinkaya savcının sorularına işte böyle cevap verdi.

Abone ol

Evren gibi TSK İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesine sığınan Şahinkaya, 11 Eylül 1980'de ABD'den Türkiye'ye döndüğü ve ABD'den darbeyle ilgili icazet aldığı yönündeki iddialarla ilgili soruya "O dönem NATO tarafından ABD'de düzenlenen geziye katıldım. İcazet almam söz konusu değil" şeklinde cevap verdi.

Yeni Şafak'tan Oktay Yıldırım imzalı haberde Şahinkaya da Evren gibi pişman olmadığını söymledi. 2 Eylül 1980 askeri darbesi ile ilgili Anakara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında ifade veren Kenan Evren'in ardından dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya da sorgulandı. İstanbul GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde tedavi gören Şahinkaya'nın ifadesini Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen hastaneye gelerek aldı.

İstanbul Haydarpaşa'da bulunan Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Eğitim Hastanesi'nde dün hareketli saatler yaşandı. 12 Eylül Askeri darbesi sırasında Hava Kuvvetleri Komutanı olan ve halen aynı hastanede tedavi gören emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın ifadesinin alınacağı haberi üzerine basın mensupları hastaneye akın etti. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen saat 10.00 sıralarında hastaneye gelerek komutanlık kapısından giriş yaptı. Bir kadın subay tarafından karşılanan Seçen, Şahinkaya'nın tedavi gördüğü bölüme geçti. Burada Tahsin Şahinkaya'nın avukatı Ömer Nihat Özgün'ün de hazır olduğu ortamda emekli orgeneral'in ifadesi alındı. Seçen yaklaşık 2 saat süren ifadenin ardından protokol kapısından açıklama yapmadan ayrıldı.

12 SORU SORULDU

Savcı Seçen'in ayrılmasından sonra dışarı çıkan avukat Ömer Nihat Özgün, basın mensuplarına açıklama yaptı. Özgün; Şahinkaya'ya dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'e yöneltilen soruların aynısının sorulduğunu belirterek şöyle konuştu: "Rahat bir şekilde cevapladı soruları. Soruların içeriği zaten yansımıştı. 12 başlık altında 12 soru soruldu. Toplam 6 sayfa ifadesi oldu. Şimdi ikinci süreç başlıyor. Dava açılacak ya da takipsizlik kararı verilecek. Soruşturma aşaması bugünden itibaren sona ermiştir. Evren ile Şahinkaya'nın ifadeleri birbirine özdeş. Müvekkilim Şahinkaya pişman olmadığını söyledi. Savcının hastaneye kadar gelmesine teşekkür etti. Düzgün ve rahat bir ortamda hareket edildi. Darbe döneminde İç Hizmetler Kanun'un 35. maddesine göre yetkilerini kullandıklarını söyledi."

ABD SORUSUNA HATIRA CEVABI

Şahinkaya'ya 11 Eylül'de ABD'den Türkiye'ye döndüğü ve ABD'den darbeyle ilgili icazet aldığı yönündeki iddialara ilişkin soru yöneltilip yöneltilmediğinin sorulması üzerine Özgün, "Evet bu soru soruldu ama müvekkilim o dönem NATO tarafından ABD'ye düzenlenen bir geziye katıldığını ve 11 Eylül'de Türkiye'ye döndüğünü, icazet almasının söz konusu olmadığını, hatta 11 Eylül sabahı ABD Genelkurmay Başkanı ile kahvaltı yaptıklarını, 12 Eylül'de müdahale olduktan sonra ABD Genelkurmay Başkanı'nın 'Birlikte kahvaltı yaptık, müdahaleyle ilgili bir şey söylemedin' dediğini anlattı" diye konuştu.

YARGILANMALARI MÜMKÜN DEĞİL

Müvekkili Şahinkaya'ya işkence ve mal varlığıyla ilgili sorular sorulmadığını kaydeden Özgün sözlerine şöyle devam etti: "Bence bu olay bugünden itibaren bitmiştir. Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin hukuki gerekçelerle yargılanması mümkün değil. 12 Eylül öncesindeki soruları şimdi görmüş olduk. Bu sorulan sorularla ilgili konsey üyelerinin yargılanması mümkün değildir. Buna süreç içerisinde bakacağız."