BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.400,46
HABER /  GÜNCEL

Şok iddia Başbakan Erdoğan'a soruldu

Ankara şimdilerde bu çılgın senaryoyu konuşuyor. Seçim öncesi kulaktan kulağa yayılan iddia gündemi sarsacak.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in AK Parti'nin seçimden tek başına iktidar çıkması halinde istifa edeceği iddia edildi.

Şimdilerde kulis kazanı fena kaynıyor. Taraf yazarı Emre Uslu, Ankara'da konuşulan inanılması güç "Işık Koşaner seçimden sonra istifa edecek" senaryosunu köşesine aktardı. Balyoz davasıyla bunalan ve yargı kıskacı altındaki TSK'nın en tepesindeki ismin istifa restiyle cevap vereceği konuşuluyor. Emre Uslu Koşaner'in neden koltuğu bırakacağına dair nedenleri köşesinde sıraladı:

EErdoğan'a o iddia soruldu
Gazeteciler şok iddiayı CNN Türk Televizyonunun canlı yayınına katılan Erdoğan'a sordu. Başbakan da soruya, ''Ben o toplantıda bulunmadım. Emre bey bulunmuş demek ki'' karşılığını verdi. Erdoğan, ''3 yıl öncesine göre bugün ilişkileriniz daha seri, daha medeni mi...'' sorusu üzerine, ''Bunu hissetmiyor musunuz? Bütün olanları herşeyiyle görüyorsunuz'' dedi.

"Bu süreç sonunda Işık Koşaner’in bir istifa kararı aşamasında olduğu iddia ediliyor. Hatta bazı çevreler Koşaner’in istifa kararını çoktan verdiğini, sadece uygun zamanı kolladığını söylüyor. Uygun zamanın seçim sonrası olduğu, uygun şartların da seçim sonuçlarına göre değişeceği söyleniyor. Eğer AKP tek başına iktidar olursa Koşaner seçim sonrasında istifa edip hem AKP’yi zor duruma düşürmeyi hem de seçim sonrası başlayacak olan Anayasa değişikliği çalışmalarına balta vurmayı düşünüyor değerlendirmesi yapılıyor. Çünkü TSK’nın yeni anayasa içinde şu anki konumunu koruyamayacağı, bunun sorumlusunun da Koşaner’in olacağı Karargâh çevrelerinde fısıldanıyor. Kuşkusuz bu fısıltı da Koşaner’i baskı altında tutma stratejisisin bir parçası. Koşaner ise kendi başkanlığı döneminde TSK’nın konum kaybetmesini istemiyor.

Ayrıca Koşaner’in Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nın MİT’e devri ile ilgili süreçten de oldukça rahatsız olduğu, buna bir tepki olarak da istifasını vereceği konuşuluyor. Hatta Hakkâri’deki şehit yedi subayın telsiz kayıtlarının “sehven silinmesinin” de GES’in MİT’e devrine tepki olarak yapılmış bir hareket olabileceği konuşuluyor.

Diğer taraftan Koşaner’in seçimden çıkabilecek bir koalisyonu dört gözle beklediği, kurulacak bir koalisyonda ise kesinlikle istifa etmeyi düşünmediği ifade ediliyor. İlginçtir ama Koşaner’in hangi veriye dayanarak böylesi bir beklentiye girdiği de merak konusu. Koşaner’in böylesi bir beklentiye girmesini mümkün kılacak bir son dakika operasyonu beklentisi de oluşmuş durumda. Karargâh çevrelerinin koalisyon umudundaki ana motivasyon, bugüne kadar TSK’nın zayıf koalisyon hükümetlerinde istediği gibi hareket etmiş olması ve süreçleri istediği gibi yönlendirmeyi başarması. Eğer koalisyon hükümeti kurulur ise yargı süreçlerine müdahale edilip personelin hepsi kurtarılmış olacak.

Bu görüşü dile getiren çevreler –ki oldukça önemsenmesi gereken ve Koşaner’e yakın çevreler bunlar- Koşaner’in istifa kararını verdiğini ve şu anda sadece seçim sonuçlarını beklediğini belirtiyor. Seçim sonucunda eğer AKP tek başına gelirse Koşaner istifasını verecek. AKP’ye seçimi kazanma sevinci yaşatmayacak. Eğer koalisyon gelirse Işık Paşa’yı iki yıl daha TSK’nın tepesinde görmeye devam edeceğiz."