BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,56
HABER /  GÜNCEL

PKK kampları yerlebir

Silahlı Kuvvetler, günlerdir yığınak yaptığı Irak sınırında ilk nokta operasyonunu gerçekleştirdi.

Abone ol

Hilal Operasyonu’nda K.Irak'ın Amedi ve Zaho şehirlerinde bulunan terör örgütü PKK kampları havan topuyla vuruldu. Geliye, Pısaxa, Pirbela, Şeşdara, Şeranış ve Elanış noktaları gece karanlığında iki saat süreyle bombalandı. İlk belirlemelere göre militanların kullandığı mevziler yok edildi. ‘Bordo Bereliler' diye adlandırılan Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı birliklerin bu bölgelerde daha önce keşif yaptığı öğrenildi. Sınır bölgesindeki askerî yığınak da sürüyor. Komando birliklerinin sevkıyatı sırasında muhtemel bir sınır ötesi harekatta kullanılmak üzere ağır iş makineleri de bölgeye getiriliyor.

İran ordusunun da sınır güvenliği için operasyonu 10 kilometreye kadar genişlettiği öğrenildi. Cudi Dağı dahil bütün geçitleri ve yolları kontrol altında tutan askeri birliklerin sevkıyatı güvenlik kordonu içinde yapıyor. Habur-2 Sınır Kapısı’na giden güzergahtaki güvenlik ile yol kontrolleri en üst düzeye çıkarıldı.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Kuzey Irak sınırının bulunduğu bölümde Mesud Barzani yönetimindeki peşmergeler de güvenlik önlemlerini artırdı. Barzani’nin önceki gün yaptığı açıklamada Irak’ın iç meselelerine karışılmaması isteğinin dikkate alınmasını isteyen yetkili, Kuzey Irak veya Türkiyeli yetkililerin ortak bir mutabakat sağlaması gerektiğini söyledi. Habur Sınır Kapısı’ndan normal geçişlerini sürdüren kamyon şoförlerinden Mehmet Güneş’in ifadesi dikkat çekiciydi. “Biz artık bu manzaralara çok alıştık. Bize normal gelen bir şeyi bence medya abartıyor.” diyen Güneş, geçişleri konusunda şimdilik bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Karşı tarafta (Kuzey Irak) olağanüstü bir hareketliliğin yaşanmadığını açıklayan kamyon şoförü, Kuzey Irak halkının bir kısmının gelişmelerden haberdar olmadığını iddia etti. Sınır ötesi operasyon adı verilen Hilal Operasyonu’nda ilk defa korucuların bu operasyona dahil edilmemesi de dikkat çekiciydi.

Öte yandan, Bugün gazetesinde Lale Sarıibrahimoğlu imzasıyla yayımlanan habere göre, Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol’la görüşen Irak’ın Türkiye Büyükelçisi Sabah Omran, Türk askerlerinin PKK teröristlerini etkisiz kılmak için ‘vur kaç’ operasyonları düzenlediğini öne sürdü. Haberde, köy ve kasaba adlarını da veren Omran’ın, Türk askerlerinin sınırdan yaklaşık 15 kilometre içerideki Amediye’nin yanı sıra Barmeni, Batofa, Krebia, Baroukhy, Kery, Mansur ve Siriya yerleşim birimlerine düzenlediği operasyonları sonlandırmasını istediği kaydedildi. Ünlü savunma dergisi Jane’s Defence Weekly’nin Ankara temsilcisi de olan Sarıibrahimoğlu, haberinde, “İran ordusu, sınırındaki PKK kamplarını son bir hafta içinde üçüncü kez bombaladı. Hac Umran bölgesinin iki yakasını uzun menzilli havan ve Katyuşa füzeleri ile vuran askeri güçlerin, örgüt kamplarına yönelik bombalamayı sürdürdüğü belirtiliyor.” ifadelerine yer verdi.