BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  DÜNYA

2. Abdülhamite büyük vefa

Trablus'taki Tel Meydanı'na, düzenlenen bir törenle 'Sultan Abdülhamid Han Meydanı' ismi verildi.

Abone ol

Lübnan'ın en büyük 2. şehri olan Trablus'ta bulunan 130 yıllık Tel Meydanı'na, düzenlenen bir törenle 'Sultan Abdülhamid Han Meydanı' ismi verildi.

2. Abdülhamit Han'ın, tahta çıkışının 25. yıldönümünde, Trablus halkından gördüğü destek nedeniyle bu şehre hediye ettiği saat kulesine ait levhalar, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi tarafından aslına uygun olarak tekrar yapılarak Trablus'a kazandırıldı. Saat kulesinin açılış töreninde, kulenin bulunduğu meydanın ismi de "Sultan Abdülhamit Han Meydanı" olarak değiştirildi. Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İrfan Acar ile Trablus'un kardeş ilçesi Eminönü'nün Belediye Başkanı Nevzat Er'in de katıldığı törende söz alan Büyükelçi Acar, tarihi eserlerin korunması çalışmalarını kutladığını ifade ederek, "Saat kulesinin üzerinde bulunan levhalar orjinaline uygun olarak Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi tarafından yeniden yaptırılarak Trablus'a hediye edilmiştir. Türkiye ile Lübnan bu vesileyle dostluk ilişkilerini daha da güçlendirmiştir. İki ülke arasındaki işbirliği bununla sınırlı değil. Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden bir heyet de Trablus'ta bulunmaktadır. Yeni işbirliği olanakları araştırılmaktadır" dedi.

Trablus Belediye Başkanı Reşit Cemali ise, bu törenin Türkiye ve Lübnan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Saat kulesine yeni levhaların yerleştirilmesiyle ilgili plaketin açılışının ardından, ışıklandırılan saat kulesi etrafında havai fişek gösterisi yapıldı. Tören için gelen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi de, Lübnanlılar'dan büyük ilgi gördü.