BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

PKK artık çekilmiyor şimde ne olacak?

Cemil Bayık dün yaptığı açıklamayla PKK'nın çekilmesini durdurduklarını söyledi. Peki bu ne anlama geliyor? PKK neyi amaçlıyor?

Abone ol

İNTERNET HABER -Kandil'den gelen son açıklama gündemi salladı. PKK çözüm sürecinin ilk şartı olan geri çekilmeyi durdurdu.

Suriye savaşının arefesinde gelen bu karar Türkiye'nin tüm stratejik hesaplarını altüst edecek nitelikte.

Peki PKK niye bu kararı aldı?
Asıl niyet ne? Süreci bitirmek mi hükümeti zorlamak mı?


CİDDEYE ALMAK GEREKİR ÇÜNKÜ...

Bu soruların yanıtını PKK konusundaki uzmanlığı ile bilinen gazeteci Ruşen Çakır veriyor. İşte Ruşen Çakır'ın yorumu;

Son günlerde değişik PKK sözcülerinin yaptığı açıklamalar göz önüne alındığında Cemil Bayık’ın son sözleri çok fazla şaşırtıcı değil. Ancak şaşırtıcı olmaması onun bu çıkışını önemsiz kılmıyor. Bu çıkışı ciddiye almak gerek çünkü:

1) Çözüm sürecinin ilk ve belki de en kritik aşaması “geri çekilme”ydi. PKK bunun büyük ölçüde tamamlandığını söylerken, devlet çok az militanın ülkeyi terk ettiğini söylüyordu. Daha kimin haklı olduğunu anlayamadan geri çekilmenin durdurulma ihtimalinin bu kadar güçlü vurgulanması, çözüm sürecinin de duraklaması riskini beraberinde getirecektir.

2) Ankara’nın dikkat, enerji ve imkanlarının büyük kısmını Suriye’ye kanalize ettiği bir dönemde PKK’nın yeniden bir tehdit olarak ortaya çıkma ihtimali bütün dengeleri altüst edebilir.

3) Bayık’ın geri çekilmeyi durdurabileceklerini söylemiş olmasının, bu sürecin başarısızlığa uğraması için içerde ve dışarda ellerinden geleni yapan odakları epey heyecanladırdığı muhakkak. Bu noktada özellikle, askeri müdahale tehdidi altındaki Şam rejiminin ve onun en büyük destekçisi İran’ın adını anmak gerekir.

PANİĞE GEREK YOK ÇÜNKÜ BU BİR STRATEJİ

Bununla birlikte fazla panik yapmaya da gerek yok. Çünkü:

1) Bayık, “eğer operasyon yaptıklarını görürsek, bu operasyonlara karşı meşru savunma yapacağız” diyerek topu devlete atıyor, yani bir nevi şantaj yapıyor. Mutlaka yeniden çatışma ortamına geçilecek diye bir şey yok.

2) Gerek PKK sözcülerinin önceki açıklamalarının, gerekse Bayık’ın son sözlerinin ana amacı Abdullah Öcalan’ın elini kuvvetlendirmek ve önünü açmak. Diğer bir deyişle çekilmenin ve buna bağlı olarak çözüm sürecinin kaderini yine Öcalan belirleyecek. Onun kararının ne olduğunu öğrenmek için bir-iki gün beklememiz gerekecek. Çünkü bu hafta sonu BDP heyetinin yeniden İmralı’ya gitmesi söz konusu.

3) Öcalan’ın Bayık ve diğerlerini çok zor durumda bırakmadan, hatta onların son çıkışlarıyla kendini daha güçlü hissederek çözüm sürecinin (ve tabii ki geri çekilmenin) kaldığı yerden aksatılmaksızın devamını isteyeceğini tahmin ediyorum.


Cemil Bayık çekilmeyi durdurdu

Çözüm sürecinde şoke eden gelişme. PKK lideri Cemil Bayık çekilmeyi durdurdu. 1 Eylül'e kadar süre vermiştik diyen Bayık, geri de döneriz tehditi savurdu. Bayık'ın çekilmeyle ilgili yaptığı açıklamanın tamamı için tıklayın

pkk-çekilmeyi-durdurdu-cemil-bayik-açiklamasi.jpg

Cemil Bayık'ın çekilme sözü yanlış mı anlaşıldı?

Cemil Bayık "gerillayı durdururuz' sözü yanlış mı anlaşıldı. BDP lideri Demirtaş açıklamaya inanamadı. Demirtaş'a göre aslında başka bir şey demek istedi.

pkk-geri-çekilmeyi-durdurdu.jpg

Cemil Bayık bitti dese bile

PKK'nın çekilmeyi durdurması çözüm sürecini bitirir mi? Gazeteci Cengiz Çandar son gelişmeleri yorumladı.
cengiz-çandar-çekilme-yorumu.jpg