BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Piyasaların dengesi alt üstü oldu!

Libya'ya askeri müdahale ve Japonya'daki nükleer risk yerli ve yabancı piyasalarda dengeleri hassaslaştırdı.

Abone ol

Önce Mısır ve Tunus ardından Libya'daki isyan kademeli olarak piyasaların dengesini alt üst etmişti. Şimdi ise piyasalar Japonya'daki nükleer risk ve Libya'ya askeri müdahale arasında kaldı.

İMKB kargaşanın arasında güne yükselişle başlarken, dolar 1.57 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

İMKB'DEN AÇILIŞ RAKAMLARI

İMKB güne yüzde 0.38 oranında yükselişle 64 bin 457 puandan başladı.

DÖVİZ PİYASASI

İstanbul serbest piyasada dolar 1,5760, avro 2,2410 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,5700 liradan alınan dolar 1,5760 liradan satılıyor. 2,2340 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,2410 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,5780 lira, avronun satış fiyatı ise 2,2380 lira olmuştu.

BANKALARARASI DOLAR KOTASYONLARI

Bankalararası piyasada satışta dolar kotasyonları en düşük 1,5750 lira, en yüksek 1,5780 lira seviyesinde bulunuyor.

Dolar kotasyonları saat 09.05 itibariyle alışta en düşük 1,5680 lira, en yüksek 1,5710 lira, satışta en düşük 1,5750 lira, en yüksek 1,5780 lira seviyesinde işlem görüyor. 

PETROL FİYATI ARTIYOR

Libya'ya yönelik müdahalenin etkisi petrol ve altında kendisini gösterdi. Brent petrolün varil fiyatı gün içinde yüzde 2 artarak 116 dolarlara kadar çıktı.

Libya'ya yönelik geçen hafta sonu başlatılan askeri müdahale beklendiği gibi piyasalarda hareketlenmeye neden oldu. Habertürk'ün haberine göre, çatışmaların bölgeyi daha uzun süre tehdit edeceği ve diğer petrol üreten ülkelere yayılacağı korkusu petrol fiyatlarını yeniden yükselişe geçirdi. Her dönemin güvenli limanı altın da yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Ons fiyatı 1430 dolar sınırını geride bırakan altın gün içerisinde 1434 dolara kadar yükseldi.

JAPONYA'DAN İYİ HABER SEVİNDİRDİ

Dünya piyasalarında ise Japonya'dan gelen olumlu haberler moralleri yükseltti. Buna göre Fukuşima nükleer santralına elektrik sağlanmasıyla birlikte soğutma çalışmalarının hızlanması şu an itibarıyla nükleer felaketin daha büyümesini engelledi. Başta Avrupa olmak üzere endeksleri yükselten bu gelişme küresel piyasalar üzerinden en önemli etki yapan gelişme oldu. Almanya ve Fransa gibi nükleer teknolojinin önemli tartışmalara neden olduğu ülkelerde borsalar yüzde 2'leri aşan çıkışlar yakaladı.

VARİL FİYATI 2 $ ARTTI

Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları, koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik hava saldırıları ve Ortadoğu'daki ayaklanmaların bölgeden petrol arzına ilişkin kaygıları artırması nedeniyle 2 dolar kadar değer kazandı. ABD ham petrolünün (WTI) varil fiyatı nisan ayı teslimi 1.81 dolar değer kazanarak 102.88 dolar oldu. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı mayıs ayı teslimi de 1.80 dolar yükselişle 115.73 dolara çıktı.

"HİSSELERİM OLSAYDI ELDEN ÇIKARMAZDIM"

Japonya'da yaşanan deprem ve ardından gelen tsunaminin neden olduğu zararın büyüklüğüne yönelik tahminler devam ederken, Japon piyasalarına ünlü ABD'li milyarder yatırımcı Warren Buffett'tan destek açıklamaları geldi.

Yaşananların Japon ekonomisi üzerindeki etkilerinin uzun süreli olmayacağını söyleyen Buffet, 'Japonya'daki yıkıcı depremin olağanüstü bir vaka olduğunu ve bu durumun Japon şirketleri hisseleri için alım fırsatı yarattığını' ifade etti. Buffett, Güney Kore'de kendine ait bir fonun sahip olduğu şirketin işlettiği fabrikayı ziyaretinde yaptığı konuşmada, ''Yeniden inşa zaman alacak, ancak bu Japonya'nın ekonomik geleceğini değiştirmeyecek. Japon hisselerim olsaydı onları kesinlikle satmazdım. Çoğu kez bunun gibi aniden meydana gelen olağanüstü vakalar gerçekten bir alım fırsatı yaratıyor. Bunun ABD'de olduğunu gördüm, dünyanın çeşitli yerlerinde olduğunu gördüm. Japonya'nın istisna olacağını düşünmüyorum'' diye konuştu.

ZİYARETE DEPREM ENGELİ

Japonya'yı bu hafta ziyaret etmesi beklenen Buffett'in ziyareti, deprem nedeniyle iptal edildi. Buffett'in sahibi olduğu Berkshire Hathaway'in yıllık raporuna göre, Buffett'in Japonya'da önemli yatırımı bulunmuyor. Buffett, geçen yılı 38 milyar dolar nakitle kapatan ve geçen hafta ilaç şirketi Lubrizol'u 9 milyar dolara satın alan Berkshire Hathaway'in, dünyanın herhangi bir yerinde büyük ölçekli satın alma faaliyeti içinde olacağını da belirtti.

Ünlü milyarder yaptığı açıklamada Güney Kore'de çelik üreticisi POSCO'nun ana hissedarı olan Berkshire Hathaway'in bu ülkede büyük çapta hisse ya da şirket alma arayışında da olduğunu ifade etti. Buffett, Kuzey Kore ile ilgili jeopolitik risklerin Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi Güney Kore'deki çıkarlarını engellemeyeceğini ifade etti.