BIST 10.600
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.427,70
HABER /  GÜNCEL

Piyasalar dünya lideri SKF'yi de vurdu

Rulman üreticisi şirketin beklenen karlılık rakamlarına ulaşamamasına piyasalar olumsuz tepki gösterdi.

Abone ol

1908’den beri rulman üretiminde dünya liderliğini elinde tutan İsveç SKF firması yılın son çeyreğinde karını önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artırmasına rağmen hisse senetleri yüzde 4,9 değer kaybetti.

Şirketin beklenen karlılık rakamlarına ulaşamamasına piyasalar olumsuz tepki gösterdi.

Şirketin satışları nisan-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre Avrupa’ya yüzde 14, Kuzey Amerika’ya yüzde 15,8, Asya bölgesindeki ülkelere yüzde 16,9 ve Ortadoğu ile Afrika’ya yüzde 12,2 oranında arttı.

Ancak İsveç kronunun değer kazanması ve hammadde fiyatlarının yükselmesi karlılık oranını aşağıya çekti.

Şirket nisan-haziran döneminde 185 milyon euro tutarında karlılık düzeyine ulaştı.

SKF bir yıl önce aynı dönemde 152 milyon euro kar etmişti. Ancak şirketin bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre karlılık düzeyini yaklaşık yüzde 30 artırmasını piyasalar yeterli bulmadı.

Piyasaların olumsuz tepkisi şirket hisse senetlerinin cuma günü borsada yüzde 4,9 değer yitirmesine yol açtı.

Sonuç ekonomi çevrelerinde şaşkınlık ve şirkete güvenerek daha önce hisse senedi alanlar arasında şok yaratırken, SKF Genel Müdürü Tom Johnstone, geleceğe yönelik umutlu konuştu.

Karlılığın artan hammade fiyatları yüzünden istenen istenen düzeye ulaşamadığını belirten genel müdür, İsveç kronunun değer kazanması yüzünden ihracat fiyatının yüzde 1,6 oranında yükseldiğini bunun da doğal olarak satışları olumsuz etkilediğini söyledi.

Johnsone döviz piyasasında İsveç kronun yükselmesi nedeniyle karlılık ve hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle karlılık düzeyinin beklenenin 55 milyon euro altında gerçekleştiğini belirtti.

Genel müdür, stoklarda yığılan malların, hareketlenen otomotiv piyasası sayesinde yılın üçüncü çeyreğinde eritileceğini öngörüyor.

Swedbank iktisatçılarından Mats Liss ise SKF’nin üçüncü çeyrekle ilgili raporunun olumsuz olmadığını ancak hammadde fiyatlarındaki artışla, döviz piyasasında İsveç kronunun değer kazanması ayrıca euro bölgesiyle, ABD’de ekonomideki endişeli bekleyişin sanayi üretimi ve dışsatımları olumsuz etkileyebileceği yorumunda bulundu.