BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.444,88
HABER /  GÜNCEL

Picasso, Monet ve Matisse tabloları fırında mı yakıldı?

Dünyaca ünlü ressamların eserlerini çalmakla suçlanan kişinin annesi, paha biçilmez tabloları fırında yaktığını söylüyor.

Abone ol

Romanya'da Hollanda'daki bir galeriden bazı önde gelen ressamların eserlerinin çalınmasına karıştığı iddiasıyla tutuklanan bir kişinin annesinin evindeki fırında boya, tuval ve çivi kalıntıları bulundu.

Rotterdam'daki Kunsthal müzesinden geçen Ekim ayında Picasso, Monet ve Matisse'e ait tablolar çalınmıştı.

Olga Dogaru adlı kadın, geçen hafta oğlunun gözaltına alınmasından sonra ''kanıtları imha etmek için eserleri yaktığını'' itiraf etmişti.

Eserlerin 100 ila 200 milyon euro civarında olduğu tahmin ediliyor.

Kayıp eserler arasında Monet'nin Waterloo Köprüsü, Picasso'nun Harlequin Head ve Matisse'in Okuyan Kız ile Lucien Freud'un Gözleri Kapalı Kadın adlı tablolarının da bulunduğu bildirildi.

Romanya Ulusal Tarih Müzesi Direktörü, Associated Press Haber Ajansı'na, adli tıp uzmanlarının fırındaki kalıntılar arasında ''boya astarı parçaları ile tuval ve boya parçaları'' ve eski bakır ve çelik çiviler bulduğunu aktardı.

Ancak Ernest Oberlander-Tarnoveanu, yanan malzemelerin çalınan yedi eserden olup olmadığını kesin olarak söylemedi.

Müze yetkilisi, eğer tabloların yakıldığı teyit edilirse, bunun ''insanlığa karşı suç'' olacağını vurguladı.

Olga Dogaru'nun geçen hafta terkedilmiş bir evde ve bir mezarlıkta saklanan eserleri, polisin köyde arama yapmaya başlamasının ardından çıkarıp yaktığını söylediği haberleri Romen basınında yer aldı.

Romanya Mediafax Haber Ajansı'nın haberine göre, Dogaru ''Tabloların bulunduğu bavulu fırına yerleştirdim, odun, terlik ve ayakkabıyla birlikte yaktım, tamamen yanana kadar da başında bekledim'' dedi.

Hollanda'nın son 20 yılda tanık olduğu en büyük sanat hırsızlığı olayında altı Romen suçlanıyor.

Hollanda'da 1991'de Amsterdam'daki Van Gogh müzesinden 20 eser çalınmıştı.

Bilirkişi heyetinin Romanya'daki fırından elde edilen bulgulara ilişkin raporunu gelecek hafta tamamlaması bekleniyor.