BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.439,16
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Philae'nin kuyruklu yıldıza iniş anı

Avrupa Uzay Ajansı'nın bir kuyruklu yıldıza yolladığı Rosetta uzay aracının modülü Philae'nin kuyruklu yıldıza yaklaştığı anın videosu yayınlandı.

Abone ol

BBC'nin haberine göre, bir dakika süren videoda, geçen yıl 12 Kasım'da 67P kuyruklu yıldızına inen Philae'nın, cisme adım adım yaklaştığı görülüyor.

9 METREYE KADARKİ İNİŞ ANI

Philae'nın üzerindeki Rolis kamerasının iniş sırasında 10 saniye aralıkla çektiği yedi fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulan video, modülün kuyruklu yıldızın yüzeyine doğru ilerleyişinin neye benzediği konusunda fikir veriyor. Videoda, Philae'nın 67 metre yükseklikten 9 metreye kadarki iniş anı izleniyor. 

2014'TEN İNMİŞTİ

ESA'ya ait güneş enerjisiyle çalışan modül, 12 Kasım 2014'te "67P Churyumov–Gerasimenko" adlı kuyruklu yıldıza inmişti. Bir kuyruklu yıldıza ulaşan ilk uzay modülü özelliği taşıyan Philae'nin 67P'nin yüzeyine inişi 7 saati bulmuş, modül pili bitmeden önce 60 saat çalışabilmişti.

Rosetta ve Philae adına açılan resmi sosyal paylaşım sitesi hesaplarından ise yolculuğa dair tüm ayrıntılar, fotoğraflar ve gelişmeler anlık paylaşılmıştı. Philae'nin 67P'nin yüzeyine başarılı şekilde inişi, Twitter hesabından 17 dilde "Ben vardım. Yeni adresim 67P" mesajıyla duyurulmuştu.

67P kuyruklu yıldızını yakalamak için 11 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter'in yörüngesine en yakın uçan uzay aracı oldu. Ana enerji kaynağı olarak sadece güneş panellerini kullanan Rosetta ile fırlatıldıktan sonra enerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiç iletişim kurulmadı. 

Pillerinin tükenmesinin ardından 15 Kasım 2014'te girdiği uyku modundan haziran ayında çıkan Philae, kuyruklu yıldızın yüzeyinden organik moleküller toplamış ve Dünya'ya bilgiler göndermeyi başarmıştı.