BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,57
ALTIN 2.383,64
HABER /  EKONOMİ

Petrol şirketleri yasa tanımıyor

Enerji Kurulu EPDK'nın ceza kestiği akaryakıt dağıtım şirketleri yasalara meydan okuyor

Abone ol

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 31 Ağustos'ta 28 akaryakıt dağıtım şirketine kestiği toplam 1 milyar 666 milyon 835 bin 180 YTL'lik cezanın ödeme süresi dolduğu halde, cezalar ödenmedi. Starpet ve MMG hariç 26 şirketle ilgili olarak EPDK hazırladığı ceza dosyalarını Maliye Bakanlığı'na devretti. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün kanun gereği tandığı bir haftalık sürenin dolmasına rağmen para cezalarının ödenmemesi, “Cezalardan kurtulmak için bir af girişimi mi var” sorusunu gündeme taşıdı. Eş zamanlı olarak bazı gazetelerde sıradan haberlerle “irtica kampanyaları” başlatılması da dikkat çekti. Sözkonusu cezaları ödeme süreleri dolmasına rağmen ödemeyen firmalar hakkında haciz işlemi başlatılması gerekiyor.

28 ŞİRKETE CEZA

Piyasada faaliyet gösteren toplam 34 dağıtım şirketi hakkında incelemeler yapıldı. Çalışmalar sonucunda lisanssız bayilere akaryakıt ikmali yaptığı tespit edilen 28 firma ceza aldı. Dağıtım şirketleri hakkında düzenlenen dosyalar üzerinde yapılan çalışmalar geçtiğimiz aylarda tamamlanmış, çalışma sonrası ilk üst kurul toplantısında dosyaları masaya yatıran EPDK, 28 şirkete toplam 1,6 milyar YTL para cezası ödemesine karar vermişti.

POAŞ'A 600 MİLYON YTL


Hakkında işlem yapılan 28 akaryakıt dağıt şirketi arasında en büyük para cezasını Doğan Grubu'nun İş Bankası ile kurduğu konsorsiyum ile satın aldığı Petrol Ofisi şirketine kesildi. İstanbul'da yapılan F1 Formula yarışının ana sponsor firmalığını da üstlenen Petrol Ofisi'ne 600 milyon YTL para cezası veren EPDK, tahsilatı da "defaten" yani bir defada yapması bekleniyordu. Ancak POAŞ, cezayı hâlâ ödemedi. Koç Holding'in iştirakleri arasında yer alan OPET'e de EPDK 200 milyon YTL para cezası kesti. OPET de bu cezayı defaten ödeyecekti. Sektörün en büyük firmaları arasında yer alan İngiltere kökenli BP'ye de 70 milyon YTL para cezası kesilmişti.

2100 BAYİYE MÜHÜR

Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği lisanssız akaryakıt satan bayilerle ilgili çalışma başlatan EPDK, 2 bin 100 bayiyi mühürlemişti. EPDK, denetleme ve soruşturmasına dağıtım şirketlerini de dahil etmişti. Türkiye'de faaliyet gösteren 34 dağıtım şirketinden 30'unda soruşturmasını geçtiğimiz Şubat ayı sonunda tamamlayan EPDK, savunmaları da aldıktan mühürlenen bayilerden 260'ına akaryakıt veren dağıtım şirketlerinin dosyaları üzerindeki çalışmaları da tamamlamıştı.



Haciz ve icra devreye girecek

Cezaların son ödeme tarihi tebliğ tarihinden 30 gün sonra bitiyor. Buna göre, Starpet ve MMG dışında tüm firmalar için son ödeme tarihi geçti. Son ödeme tarihi biten firmalar için EPDK yazdığı birer yazıyla dosyaları Maliye Bakanlığı'na devretti. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü dosyaları aldıktan sonra yürürlükteki kanunlar gereği bir haftalık ödeme süresi tanıyor. Bir haftalık ödeme süresi içinde de ödeme yapılmazsa haciz ve icra devreye giriyor.


Ceza ödemeye direnecekler

Enerji kulislerine sızan bilgilere göre, EPDK'nın yüklü miktarda para cezası kestiği 28 akaryakıt dağıtım şirketi aralarında mutabakat sağlayarak cezaları ödememe kararı aldılar. Danıştay'da açılan dava sonuçlanıncaya kadar para cezalarını ödememe kararı alan şirketler bu arada Maliye Bakanlığı'nın icra/haciz yoluyla tahsil etme işlemlerini boşa çıkarmak için de kulis faaliyeti başlattılar. Diğer yandan akaryakıt dağıtım şirketleri EPDK'nın kestiği para cezalarının affedilmesine yönelik yasal düzenlemenin yapılması için hem AK Parti nezdinde, hem de bürokrasi nezdinde girişimlerini sürdürüyorlar. Akaryakıt şirketleri lobi faaliyetlerinden sonuç ala-mazlarsa, yasaya yeni bir fıkra ekletmenin peşinde.


Çıkan af söylentileri zaafiyet oluşturuyor

2003'te Petrol Piyasası Kanunu çıktığını hatırlatan EPDK Başkanı Yusuf Günay, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile imzaladıkları protokol sonrasında bin kişilik bir ekiple Türkiye genelinde tarama çalışması yaptıklarını ve bin 500'e yakın firmaya ceza kestiklerini söyledi. Belirli bir kesimde denetimlerin çok sıkı olduğu ve verilen cezaların affedilmesi gibi bir fikrin olduğunu ifade eden Günay, kaçakla mücadelelerinin devam edeceğini belirterek, "Yoğun kaçak akaryakıt olduğu illerde operasyonlar devam ediyor. İlk defa sivil ve askeri otorite bir araya gelerek ortak çalışma başlattı. Af söylentileri zaafiyet oluşturuyor. Örneğin, bir kamyon sahibine herhangi bir ihlalde 800 milyarlık ceza var; dağıtım şirketlerine de aynı ceza uygulanıyor. Biz kamyonlara cezanın onda biri olmasını istedik. EPDK ceza verirse biz affederiz mantığı olmaması lazım" dedi.


ÇEAŞ ve KEPEZ örneği

EPDK'nın 2003 yılında başka bir tarihi cezası da olmuştu. Uzan Grubu'nun Çukurova Elektrik A.Ş. (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik A.Ş.'ye de ceza keserek devletin el koymasının yolunu açmıştı. Petrol dağıtım şirketlerine kesilen ceza Uzan Grubu'nun ÇEAŞ ve Kepez'ine el konulması ile sonuçlanan cezayı da gölgede bırakacak büyüklükte bir operas-yon olarak tarihte yerini aldı. Petrol lobi şirketlerinin cezayı engelleme amacıyla yaptıkları kulis faaliyetleri de nihayetsiz kaldı. EPDK'nın böyle bir cezayı kesebileceğine kanaat getirmeyen, ancak bir ceza ihtimaline karşı 5015 Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa taslağı hazırlayan şirketlerin hevesleri kursaklarında kaldı.

Kaynak:www.yenisafak.com.tr