BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.377,45
HABER /  GÜNCEL

Yimpaşın KARA KUTUSU konuştu

Yimpaş'ın "kara kutusu" olarak bilinen Kadir Şöhret açıklamaları şoke etti.

Abone ol

Geçen yıl görevini bırakana kadar holdingin "kara kutusu" olarak bilinen Kadir Şöhret, Yimpaş’ın patronu Dursun Uyar’a, "Dursun Bey, ahiretini düşün" diye mektup yazdığını ancak bunun etkili olmadığını söyledi.

"Olanlara vicdanım el vermediği için yönetimden ayrıldım" diyen Şöhret, bazı bakanlara ve başka kuruluşlara Yimpaş’ın iç yüzünü anlattığını belirtti. Almanya’da Yimpaş adına topladığı altınları Türkiye’ye sokmak isterken yakalanan ve aldığı 3 yıl hapis cezası için "benim için şerefti" diyen Kadir Şöhret, Yimpaş’la yol ayrımına gelişini ve bugün orada yaşananları şöyle anlattı:

GİTTİĞİ YERE KADAR

Yimpaş’ın kuruluşundan beri içindeyim. Büyük bir heyecanla çalışıyorduk. Yeni iş sahaları açılacak, insanların küçük tasarrufları değerlendirilecek, memleket kalkınmasına faydamız olacak diye seviniyorduk. Ama şu an geldiği nokta Yozgat’ın utanç kaynağı oldu. Bu hale gelmesindeki sebep ise yönetimdekilerin "Yimpaş benim, istediğimi atarım" anlayışıdır. Başkanın etrafına dolan iyi niyetli arkadaşlarımızın dışındakiler, ’size karşı’ deyip o insanlara da başkanı da düşman ettiler. Zarar eden şirketleri büyük kár ediyormuş gibi gösterdiler. Ama biliyoruz ki Yimpaş, yüzde 50’nin üzerinde zararla gidiyor. Zarar her gün biraz daha büyüyor. Geçenlerde yönetimdeki bir arkadaşıma durumu sordum. ’Ortaklar para alamaz’ dedi. Bu ne utanmazlık. Madem öyle sen niye paranı alıyorsun.

ZARAR KATLANIYOR

Türkmenistan’mış, Avusturalya’ymış, paraların nereye gittiğini ben biliyorum. Adam şirketi zarar ettirerek bitirmiş ama kendisi hanedan olmuş. Sonra denilecek ki falanca şirkete şu para verilmiş. Hayır, burada 100 bin insan dolandırılmış. Emanete hıyanet edilmiş. Bu konuları Yönetim Kurulu Başkanımız Uyar’la çok konuştum. Bize bir yıl içinde şirketleri düze çıkarıp kendisinin ayrılacağını söyledi. O zaman şirketlerin zararı 80 trilyon lira ise bugün 100 trilyon lira.

1.5 MİLYAR EURO TOPLADI

Bugün Yimpaş, kenara bırakılmış kan kaybeden yaralı gibidir. 150 milyon Euro sadece Avrupa’da zararımız oldu. Bir yanda parasını kurtarmak için kendini yerden yere atan insanlar var, bir yanda ise Yimpaş’ta saltanat, sultanlık var. Bunları gördüğüm için benim artık orada durmamın haram olduğuna inandım, 30 Haziran 2005’de ayrıldım. Yimpaş’ta olup bitenlerin bir bölümünü bazı bakanlara da anlattım. Yimpaş’ın bugüne kadar topladığı para 1,5 milyar Euro civarında. Oysa şirketin tümünü satsan bugünkü değeri bunun yarısı etmez. Şirketin 100 bin ortağı bulunuyor.

MEKTUPLAR YAZDIM

Uyar’a yazdığım mektuplar var. Mektuplarımda Yimpaş ortaklarının durumunu anlatırken Başkana "biraz da ahiretini düşün, yazıktır, günahtır" gibi cümleler kullandım. Benimki tavsiye mektubuydu. Siyasetçiler Almanya’ya geldiğinde paralarını alamayan ortaklar mağduriyetlerini dile getirip onlara da ağlıyorlar. Onlar da Yimpaş yöneticilerine ’ayıptır, günahtır’ deyip onların mağduriyetini anlatıyorlar. Siyasetçilerle yaptığım görüşmeler oluyordu. Bazıları, "İnsan olarak Yimpaş’ın vatandaşlara yaptığından utanıyoruz" diyorlardı. Ancak onların da bir şey yaptığı olmadı. Bugün Yimpaş’ta lale devri devam ediyor. Krizde bile bazı dalkavuk insanların maaşlarına zam yapıldı. Yumruk yumruğa girecek hale gelmiştik. Ancak daha ileri gidilmedi. Çünkü kendisini sayıp-severim ve ona ’Bunun cezasını siz çekersiniz’ dedim.

5 milyar maaşı bıraktım

"Yurtdışında binlerce kişiden paraları toplayan insan benim. Ama bugün olanlar karşısında vicdanım rahat değil. İşte o yüzden 5 milyar maaşı, ’bu para bana haram’ diyerek, bırakıp ayrıldım. Yimpaş kurtulursa ancak ben de rahatlar ve huzur içinde ölürüm."

Kaynak:www.hurriyet.com.tr